Харчування є ключовим фактором у збереженні гармонії жіночих гормонів. Про це розповів гастроентеролог, дієтолог Олег Швець.
Експерт поділився рекомендаціями, як контролювати рівень гормонів у жінок за допомогою їжі.
Чому важливо підтримувати гормональний баланс
Важливим компонентом жіночого здоров’я є баланс між рівнями естрогену та прогестерону.
При низькому рівні прогестерону виникає домінування естрогену, це спричиняє та різні проблеми під час менструації.
Саме збалансоване харчування може нормалізувати рівень цих гормонів в організмі.
Як правильно харчуватися
Організм повинен ефективно виводити естроген через печінку та кишківник. Щоб це було можливим, слід уникати надмірного вживання ліків та алкоголю.
Відновленню клітин печінки сприяє вживання хрестоцвітів: цвітної капусти чи броколі.
Ферментовані продукти, такі як кефір, квашені овочі чи комбуча, будуть основою для розвитку корисних бактерій в кишківнику.
– Різноманітність мікробіому пов’язують із довголіттям і міцним здоров’ям, він допомагає оптимізувати вісь кишківник-мозок, – пояснює лікар.
Варто уникати ультраоброблених продуктів. Їжа з високим вмістом цукру та солі посилює запальні процеси та знижує синтез прогестерону.
Експерт рекомендує встановити вікно для прийому їжі, яке закінчуватиметься близько 18 години. Це допоможе підтримувати здоровий рівень цукру в крові та поліпшить якість сну.
Субклінічний дефіцит магнію може викликати безсоння. Прийом магнію перед сном покращить його якість.
– Щоб збільшити шанси добре виспатися, рекомендовано приймати перед сном гліцинат або бісгліцинат магнію, – радить експерт.
Ці рекомендації спрямовані на збереження гормонального балансу, тому важливо консультуватися з фахівцем, щоб визначити індивідуальну необхідність.