/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F4c8125418d63359fd7cb13b8eb4e2fbf.jpg)
Яка кава найкорисніша і найнебезпечніша: відповідь від експертки
Кава – найпопулярніший напій, який люблять та п'ють практично всі. Варто зазначити, що за рік у світі випивають 580-590 мільярдів чашок. Якщо переводити цю цифру в щоденне споживання, вийде, що щодня жителі Землі випивають 1,6 мільярда чашок напою, що бадьорить. Раз на п'ять хвилин світ "випиває" 2 мільйони чашок кави.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2Fe4d5314a951a1c183ff0623b0ddf8086.png)
Дієтологиня Світлана Фус розповіла в Instagram, як правильно вибрати, у чому готувати та як пити каву, без шкоди для здоров'я.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2Fd037db588be0936a1e1422c3021cdf4a.png)
Яка кава найкорисніша
"До вживання кави потрібно підходити за правилом – "у міру все добре". А щоб кава була корисна, крім помірності у вживанні, необхідно також правильно вибрати і приготувати її. Краще купувати каву в зернах. Молота втрачає частину свого аромату, тому найсмачніша буде та, яку подрібнюють безпосередньо перед заваркою", – пояснила Фус.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F0a96e61be9dc04bf9c3eb245b8f891d6.jpg)
Яка кава найшкідливіша і найнебезпечніша
"Уникайте розчинності, одержуваної в результаті складних промислових процесів. Найгірша кава типу 3в1 або розчинний капучіно в пакетах. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів та емульгаторів. Та й підсилювачі смаку та запаху, які додають у такій каві, можуть негативно позначитися на роботі печінки" – розповіла експертка.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F9e27ccb7e7a7127796a8817885f8ed06.jpg)
Як кава впливає на печінку
"Натуральна ж кава для печінки не тільки не шкідлива, а в розумних кількостях корисна. Цю користь визначають наявність гіркоти і антиоксидантів у зернах. Але слід згадати про те, що молоко і вершки, додані в каву, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їх засвоєння організмом", – зазначила фахівчиня.
Як не можна готувати каву
"Уникайте популярного виду приготування – заливання окропом, тобто кави з плаваючою кавовою гущею. У такій каві багато дитерпенів – кафестолу і кахвеолу. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину в крові і негативно відбиватися на роботі печінки. Від кахвеолу та кафестолу допомагають паперові фільтри, при цьому через фільтр безперешкодно проходять у напій цінні для здоров'я поліфеноли – антиоксиданти, що містяться в кавових зернах. Не кип'ятіть каву, так вона втрачає не тільки смак, але й користь, з неї виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, руйнуються ефірні олії корисними антиоксидантами", – розповіла дієтологиня.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2F92c11b96624e6f5fcd27402f4d36f896.jpg)
У чому краще готувати каву
"Скло та якісна нержавіюча сталь – найбільш безпечні, нетоксичні матеріали. Використовуйте їх при заварюванні кави!", – уточнила Фус.
Коли найкраще пити каву
"Не пийте каву на "голодний" шлунок, вона дратує слизову оболонку шлунка. Не вживайте каву, коли в їжі є м'ясо та інші продукти, що містять залізо", – підсумувала експертка.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F67%2Fc544dd13f71ff34dbb800a1f4b499d00.jpg)
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:
- Кавовий лікер із прянощами
- Кава Глясе
- Кава по-східному
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F6cc83192b0a42e243939fe67f04f6dbe.jpg)
Який м'яз у тілі людини є найсильнішим: відповідь учених може здивувати
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F60c332419be6313be077783e3d5bc3ff.jpg)
Над Україною бушує магнітна буря потужністю 5 балів: лікарі попереджають про небезпеку
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F89a26e7b86d5c314a5e077c8e31f7b51.png)
Знижують стрес та зміцнюють серце: дієтолог назвав топ-5 найкорисніших соків
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F4834a7c1cd403895e1c91e2b4831cdcd.png)
Можуть зіпсувати весь образ: косметологи назвали найпопулярніші помилки у макіяжі
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fdbb84408181b9645bb7204031213a769.png)
Каша за копійки, яка рятує нашу підшлункову: чому ми дарма недооцінюємо її користь
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F7f10f884011a5174e27f66ee1efe0d69.jpg)
Який чай корисніший - чорний чи зелений: поставлено остаточну крапку в питанні
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fe98b988e8ccc0f89e1bb4721b124b44f.jpg)