Кава – найпопулярніший напій, який люблять та п'ють практично всі. Варто зазначити, що за рік у світі випивають 580-590 мільярдів чашок. Якщо переводити цю цифру в щоденне споживання, вийде, що щодня жителі Землі випивають 1,6 мільярда чашок напою, що бадьорить. Раз на п'ять хвилин світ "випиває" 2 мільйони чашок кави.
Дієтологиня Світлана Фус розповіла в Instagram, як правильно вибрати, у чому готувати та як пити каву, без шкоди для здоров'я.
Яка кава найкорисніша
"До вживання кави потрібно підходити за правилом – "у міру все добре". А щоб кава була корисна, крім помірності у вживанні, необхідно також правильно вибрати і приготувати її. Краще купувати каву в зернах. Молота втрачає частину свого аромату, тому найсмачніша буде та, яку подрібнюють безпосередньо перед заваркою", – пояснила Фус.
Яка кава найшкідливіша і найнебезпечніша
"Уникайте розчинності, одержуваної в результаті складних промислових процесів. Найгірша кава типу 3в1 або розчинний капучіно в пакетах. Там міститься багато цукру, шкідливих жирів та емульгаторів. Та й підсилювачі смаку та запаху, які додають у такій каві, можуть негативно позначитися на роботі печінки" – розповіла експертка.
Як кава впливає на печінку
"Натуральна ж кава для печінки не тільки не шкідлива, а в розумних кількостях корисна. Цю користь визначають наявність гіркоти і антиоксидантів у зернах. Але слід згадати про те, що молоко і вершки, додані в каву, знижують активність кавових антиоксидантів, ускладнюють їх засвоєння організмом", – зазначила фахівчиня.
Як не можна готувати каву
"Уникайте популярного виду приготування – заливання окропом, тобто кави з плаваючою кавовою гущею. У такій каві багато дитерпенів – кафестолу і кахвеолу. Ці хімічні сполуки можуть підвищувати рівень "поганого" холестерину в крові і негативно відбиватися на роботі печінки. Від кахвеолу та кафестолу допомагають паперові фільтри, при цьому через фільтр безперешкодно проходять у напій цінні для здоров'я поліфеноли – антиоксиданти, що містяться в кавових зернах. Не кип'ятіть каву, так вона втрачає не тільки смак, але й користь, з неї виділяється більше шкідливих речовин, особливо з кави дрібного помелу, руйнуються ефірні олії корисними антиоксидантами", – розповіла дієтологиня.
У чому краще готувати каву
"Скло та якісна нержавіюча сталь – найбільш безпечні, нетоксичні матеріали. Використовуйте їх при заварюванні кави!", – уточнила Фус.
Коли найкраще пити каву
"Не пийте каву на "голодний" шлунок, вона дратує слизову оболонку шлунка. Не вживайте каву, коли в їжі є м'ясо та інші продукти, що містять залізо", – підсумувала експертка.
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:
- Кавовий лікер із прянощами
- Кава Глясе
- Кава по-східному