Не буде каламутним і жирним: з якого м'яса приготувати смачний домашній холодець і скільки його варити
Не буде каламутним і жирним: з якого м'яса приготувати смачний домашній холодець і скільки його варити

Не буде каламутним і жирним: з якого м'яса приготувати смачний домашній холодець і скільки його варити

Домашній холодець – не тільки смачна і ситна страва, але ще й дуже корисна, оскільки вона є джерелом колагену. Для приготування вдалого холодцю потрібно знати деякі нюанси, щоб він не був жирним і каламутним, та щоб добре застиг.

Секрети приготування прозорого холодця

Кулінарка Валентина Саєнко поділилася в Instagram корисними порадами, як правильно вибрати м'ясо для вдалого холодця і, як його правильно варити.

Рецепт холодця

Яке м'ясо вибрати

У холодець не йде желатин і для того, щоб він застиг, потрібно брати ті частини з яких готують найрідше: свині ноги, мозкові кістки, курячі лапки, голови, шиї, телячий хвіст, гомілки телячі.

Як правильно варити вдалий холодець

З якого м'яса холодець застигає найкраще

Найкраще застигає холодець зі свинини, але ж він, швидше за все, буде каламутний!

Яке м'ясо не потрібно брати для холодця

Однією з найважливіших складових холодцю є колаген. І саме його найбільше у хрящах та сполучних тканинах. І з віком у тварин його стає більше. Тому не беріть молоду телятину чи курчат. І саме тому кажуть, що краще брати на холодець півня.

М'ясо для приготування холодцю

Як приготувати м'ясо

М'ясо на холодець краще замочити на кілька годин і навіть на ніч перед приготуванням у холодній воді. І хоча б кілька разів злити та поміняти воду.

Як правильно варити холодець зі свинини

Якщо берете свинину, зріжте зайвий жир, щоб холодець був не жирним і не мав білий жирний шар зверху.

М'яса потрібно багато, приблизно пропорційно – 2,5:1, тобто 2,5 л води на 1 кг м'яса, вода повинна покривати м'ясо повністю.

Скільки варити холодець

Скільки і як правильно варити холодець

Після того, як м'ясо вимокло, починаємо варити. Перший бульйон злийте. М'ясо добре помийте, каструлю теж. Залийте холодною водою, варіть на сильному вогні до закипання, потім зменшіть вогонь. Дуже важливо – холодець не повинен кипіти, інакше буде каламутним. Варіть 6-12 годин. Як тільки почне збиратися піна – постійно її збирайте. Це дуже вплине на прозорість. Посоліть (трошки) воду після зливання (щоб м'ясо було не прісне), сам холодець соліть наприкінці!

Смачний холодець

Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами:

  • Курячий холодець зі свинячим кермом без желатину
  • Холодець з індички
  • Холодець з риби
Джерело матеріала
loader
loader