Споживання білка у надмірній кількості призводить до серцево-судинних хвороб: яка норма
Споживання білка у надмірній кількості призводить до серцево-судинних хвороб: яка норма

Споживання білка у надмірній кількості призводить до серцево-судинних хвороб: яка норма

Учені виявили, що вживання занадто великої кількості амінокислоти – лейцину, може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

Почнемо спершу з користі білка. Як ми уже сказали вище, білок – це амінокислоти, які є буквально будівельними блоками організму. Прийом достатньої кількості білка допомагає відновлювати та зміцнювати м'язові тканини. Особливо це актуально для спортсменів та просто людей, які регулярно займаються фізичною активністю.

Крім того, білок відіграє важливу роль у підтримці імунної системи, перенесені поживних речовин, а також у синтезі гормонів та ферментів.

Надлишок білка шкодить серцю

Наразі ж дослідники виявили, що у випадку, якщо в організм потрапляє занадто багато амінокислот, це може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

"Дієти з високим вмістом білка активують молекулярний процес під назвою mTOR", – ідеться у дослідженні.

Зазначають, що майже усі амінокислоти збільшуються у кровотоці після прийому білка, але саме лейцин активує mTOR і ті сигнальні шляхи в імунних клітинах, які є ключовим рушієм атеросклерозу.

Скільки білка потрібно

Вчені дослідили вплив на серцево-судинну систему різніих доз білка, щоб отримати приблизний рівень, який необхідний для активації наших імунних клітин.

Водночас різні джерела білка мають різну концентрацією лейцину. Зокрема, протеїнові добавки, порошки мають більший вміст лейцину, а ось в цільному м'ясі різниця у вмісті лейцину порівнюючи з рослинним білком не дуже значна.

Важливо також і те, як ці білки перетравлюються, а також шлях потраплчння лейцину в кровотік.

Теги за темою
Здоров'я Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader