Здоров'я квшківника впливає на загальний стан людини, тому більше уваги почали приділяти увагу продуктам, які їмо. В цьому відношенні тваринні білки отримали погану славу, в тому числі курка.
Видання Health digest пише, що в цілому рекомендація полягає в тому, щоб в основному триматися подалі від обробленого і червоного м'яса. В дослідженні 2017 року, опублікованому в Journal of Translational Medicine, зазначено, що коли ви їсте червоне м'ясо, підвищується рівень триметиламін-N-оксиду (ТМАО), що, в свою чергу, піддає вас ризику серцево-судинних захворювань.
З іншого боку, експерти часто рекомендують курку як заспокійливий і безпечний варіант для тих, хто відчуває проблеми з травленням. Це хороший джерело білка, до того ж легко засвоюється в порівнянні з іншими джерелами тваринного білка. Білок не тільки підтримує здоров'я кишечника, він також допомагає зберегти здоров'я кісток, м'язів, шкіри та волосся. Крім білка, курка містить ще одне корисне для кишечника речовина - триптофан.
Як триптофан впливає на здоров'я
За словами дослідника мікробіома і співзасновника BIOHM Health Махмуда Ганнума, вживання курки може безпосередньо впливати на настрій завдяки тому, що міститься в м'ясі амінокислота триптофан впливає на здоров'я кишечника (за матеріалами Parade).
"Триптофан пов'язаний з підвищенням рівня гормону серотоніну в нашому мозку", - пояснив Ганнум, який також відзначив високий вміст вітаміну В12, заліза, міді, цинку та холіну в популярному м'ясі птиці.
Триптофан також пов'язаний з поліпшенням сну, рівня енергії та здоров'я імунної системи. Дослідження 2021 року, опубліковане в International Journal of Molecular Sciences, показало, що з віком організм потребує триптофан для боротьби із запаленнями і підтримки здорового мікробіома кишечника.
Автор дослідження доктор Карлос м. Ісалес, який також є співдиректором центру здорового старіння MCG та керівником відділу ендокринології, діабету та метаболізму MCG, поділився: "Ми вважаємо, що мікробіом відіграє важливу роль у процесі старіння, і ми вважаємо, що одним із таких гравців у процесі старіння є триптофан, який виробляє метаболіти, що впливають на функції кожного органу."
Дослідження також показало, що низький рівень триптофану пов'язаний з більш низьким рівнем Mucispirillum і Blautia, двох типів бактерій, дружніх кішківнику, які також низькі у людей із запальними захворюваннями кишечника.
Як їсти курку для здоров'я кишечника
Не всі види курки однаково корисні для кишечника. Насправді краще уникати м'ясних паличок або курки зі шкірою, оскільки вони містять більше жиру і можуть бути важкими для травної системи. Смажена курка також не є сприятливим для кишечника варіантом.
На думку експертів, найкраще вживати курку без шкіри, ідеально підходить куряча грудка, але потрібно звертати увагу на інгредієнти, які ви додаєте під час приготування м'яса. Найкраще поєднувати курку з такими продуктами, як йогурт, цибуля-порей, цибуля та часник.
Курка, приготована на грилі або запечена з правильною кількістю оливкової олії extra virgin для підтримки здоров'я серцево-судинної системи, може стати смачною основною стравою на обід.
Ще одна проблема, пов'язана з м'ясом будь-якого виду, - це спосіб його зберігання. Щоб мінімізувати ризик зараження харчовими хворобами, не залишайте курку надовго в холодильнику.
Раніше УНІАН писав, що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте курку щодня.