Здавалося б, кожен українець знає, як приготувати смачний бульйон, адже це одна з найпростіших страв. Однак, виявляється, багато хто недооцінює важливість одного з ключових інгредієнтів майже кожного супу - цибулі. Більшість люблять обсмажувати її на вершковому маслі або олії перед додаванням у блюдо.
Безперечно, додавання підсмаженої цибулі в киплячий бульйон надає йому приємного аромату. Однак останні дослідження показують, що використання підсмаженої цибулі в супах не завжди є найкращим рішенням. Виявляється, більшість людей готують цей овоч неправильно.
Лікар-дієтолог Башар Ель-Хелоу з Національного науково-дослідного інституту громадської охорони здоров'я PZH-PIB у Варшаві розповів про ризики, пов'язані з додаванням наджареної цибулі в супи. Експерт зазначає, що необхідно приділяти особливу увагу ступеню його обсмажування. Справа в тому, що якщо перетримати цибулю на сковороді і додати в киплячу рідину трохи обвуглені шматочки, у воді почнуть утворюватися небезпечні токсини, зокрема акриламід.
Ряд експериментів на тваринах показали, що акриламід може викликати розвиток серйозних захворювань, включаючи рак. Дієтолог також застеріг, що ця речовина здатна накопичуватися в організмі, порушуючи функціонування нервової системи. Втім, повністю відмовлятися від додавання смаженої цибулі до супів не варто. Фахівець порадив використати безпечніші методи приготування цього овочу.
По-перше, він завжди видаляє ті шматочки цибулі, які підгоріли на сковороді, і лише після цього додає овоч у суп. По-друге, він підсмажує цибулю на сухій сковороді з антипригарним покриттям. І нарешті, за його словами, можна використовувати сковороду-гриль, що дозволяє уникнути обвуглювання цибулі.