Вживання грейпфрута або грейпфрутового соку, як правило, корисне для більшості людей. Однак існують ризики, про які слід знати, особливо якщо постійно приймаєте певні ліки.
Грейпфрут може перетворити ліки на токсини
Докторка Едвіна Радж, керівниця відділу клінічного харчування та дієтології лікарні Aster CMI у Бенгалурі погоджується, що цей соковитий фрукт дійсно корисний. Адже одна його порція здатна забезпечити 100% щоденної потреби у вітаміні С.
Але декому все ж варто відмовитися від грейпфрута. Йдеться про людей, які приймають певні ліки на постійній основі – зокрема, статини і препарати від артеріального тиску чи від хвороб нирок.
– Грейпфрут містить сполуки, які можуть перешкоджати печінковим ферментам, що впливає на метаболізм ліків, – зазначає Радж.
За її твердженням, це може призвести до підвищення або зниження рівня ліків у крові, потенційно спричиняючи шкідливі побічні ефекти, такі, як токсичність, або знижуючи ефективність препаратів.
Причому для взаємодії з ліками навіть не потрібно багато грейпфрутового соку, досить одного-двох ковтків.
– Одна склянка соку може призвести до зниження кишкового ферменту, який регулює всмоктування, на 47%, – говорить дієтологиня.
У 2021 році Управління з харчових продуктів і медикаментів США оприлюднило велике застереження щодо змішування певних ліків з грейпфрутом або грейпфрутовим соком. Цей список препаратів, досить великий.
Захворювання, за яких грейпфрут протипоказаний
За словами докторки Радж, треба з обережністю вживати цей цитрус, або взагалі від нього відмовитися, якщо ви страждаєте на алергію чи захворювання нирок.
– В осіб з алергією можуть виникнути побічні реакції, такі як кропив’янка, свербіж або набряк, – застерегла Радж.
Щодо хвороб нирок, то обмеження встановлені через ліки, які призначають при цих захворюваннях.
Вкрай важливо бути поінформованими та обізнаними, щоб смачний соковитий цитрус не став справжньою отрутою.
Джерело: OnlyMyHealth