Не кидатися в крайнощі, щоб схуднути: що обов’язково має бути у весняному раціоні
Не кидатися в крайнощі, щоб схуднути: що обов’язково має бути у весняному раціоні

Не кидатися в крайнощі, щоб схуднути: що обов’язково має бути у весняному раціоні

Дієтологиня Олена Лівінська на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе розповіла, на які продукти слід звернути увагу, плануючи раціон навесні, коли сезонних фруктів і овочів небагато.

– Важливо не впадати в крайнощі й не сідати на суворі дієти з метою швидкого схуднення. Таке іноді може траплятися у весняний період, коли ми знову приміряємо легший одяг, – зазначила експертка.

За словами дієтологині, харчові обмеження можуть спричинити брак вітамінів і мікроелементів. Тому у весняний період слід звернути увагу на п’ять категорій продуктів.

Зараз дивляться

Цитрусові

Апельсини, мандарини, грейпфрути, помело, лимони. Вони досі присутні на магазинних полицях і порівняно доступні за ціною. Це чудове джерело вітаміну С, який міститься тільки в сирих овочах і фруктах і руйнується під час термічної обробки.

Цей вітамін дуже важливий для здорової шкіри, особливо для регенераційних процесів, а також для нормальної роботи імунітету. Крім того, цитрусові – гарне джерело клітковини, чудовий перекус і десерт.

Різноманітна зелень

Зелена цибуля, черемша, кріп, петрушка, салати і навіть кропива з городу, теплиці або супермаркету – зелень дає нам вітаміни К і С, фолієву кислоту, залізо, магній і, звісно ж, клітковину. Додавайте зелень до всіх салатів та основних страв, а також готуйте смакоту, де зелень є головним інгредієнтом. Приміром, борщ із кропиви.

Перші овочі та ягоди

Редька, молода капуста, огірки, полуниця з’являються на полицях магазинів приблизно з середини весни й іноді можуть трохи відлякувати через сумніви в “натуральності”.

Тут важливо пам’ятати, що будь-які харчові продукти слід купувати тільки в перевірених та офіційних постачальників (які сплачують податки, надають чеки та мають прозору систему контролю якості продукції).

Заморожені овочі

Броколі, спаржа, горошок, кукурудза, перці, брюссельська капуста тощо. Вибір на їхню користь має різнобічні переваги. Це насамперед овочі, яких завжди рекомендують споживати багато, і водночас зручні напівфабрикати.

Такий комфортний формат дає змогу суттєво економити час приготування їжі. Заморожені овочі можна тушкувати окремо або ж додавати до картоплі, рису, яєчні, м’яса чи риби. Овочеві суміші – ідеальний компонент запіканок і супів.

Ферментовані овочі

Квашені помідори, огірки, капуста продовжують залишатися смачними, корисними й актуальними, як і взимку. Для приготування ферментованих овочів не використовуються термічна обробка, тому вітамін С у них зберігається.

Біологічна консервація здійснюється за допомогою молочної кислоти, яку утворюють молочнокислі бактерії. Вони також виділяють інші корисні метаболіти: органічні кислоти, вітаміни та навіть антиоксиданти.

Тому ферментовані овочі – чудове джерело вітамінів, мікроелементів, клітковини та живих молочнокислих бактерій, корисних для кишкової мікробіоти.

Бережи себе

Джерело матеріала
loader
loader