Сухоядіння – що це таке та що можна їсти в дні сухоядіння читайте нижче.
Що таке сухоядіння
У церковному календарі є періоди, коли вірянам потрібно дотримуватися сухоядіння. Тож дізнаймося більш детально, що означає сухоядіння та чи існують обмеження пов’язані зі здоров’ям.
Під сухоядінням розуміється вживання рослинної їжі без термічної обробки, будь-яких пісних не варених продуктів та хліба.
Серед видів посту, сухоядіння вважається одним з найсуворіших ступенів.
Щоб уникнути стресу для організму під час будь-якого посту, а тим паче сухоядіння, варто попередньо підготуватися. Наприклад, поступово відмовлятися від м’ясних продуктів та гарячих страв.
Що можна їсти в дні сухоядіння
Сухоядіння – це період, коли виключаються рослинна олія та цукор з раціону. Ще це означає відмову від приготування їжі за допомогою вогню. Тобто в раціоні виключно не варена їжа. Під час сухоядіння дозволяється споживати хліб, сіль, воду, мед, сухофрукти, сирі фрукти та овочі.
Повного сухоядіння під час посту зазвичай дотримуються тільки ченці. А звичайні віряни можуть дотриматися його у Страсну п’ятницю.
Головне обмеження Великого посту полягає в уникненні продуктів тваринного походження.
Їжа під час суходіяння:
- Холодна їжа без олії та термічної обробки.
- Сирі овочі та фрукти (можна у вигляді салатів).
- Різноманітні сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, фініки, журавлина, сушені яблука, груші, банани).
- Соління та квашення, які готуються без олії (в тому числі й квашені яблука).
- Чорний хліб.
- Вода, фруктові та овочеві фреші та смузі.
- Обмежено вживати горіхи (арахіс, фундук, фісташки), насіння (соняшникове, гарбузове) та іноді мед.
Сухоядіння заборонене:
- Дітям та підліткам.
- Вагітним жінкам та матерям-годувальницям.
- Літнім людям.
- Особам з будь-якими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, ендокринними захворюваннями або ослабленим імунітетом.
І, звісно, важливо початком сухоядіння чи будь-якої радикальної зміни раціону рекомендується проконсультуватися з лікарем.