Здавалося б, їжа – це єдине, що впливає всіх людей однаково, незалежно від статі. Однак результати наукових досліджень свідчать про протилежне – біологічна стать відіграє важливу роль у тому, як організм переробляє та метаболізує різні продукти харчування. Цей факт можна пояснити відмінностями в гормональному фоні, статурі та деяких інших факторах у чоловіків і жінок.
Одним із яскравих прикладів є вплив алкоголю . Як стверджують вчені, чоловічий організм переробляє спиртні напої ефективніше, ніж жіночий. Причиною є відмінності у співвідношенні жирової та м'язової тканини, а також різний відсоток води в організмі. Тому жінки досягають більшої концентрації алкоголю у крові швидше, ніж чоловіки за однакової кількості випитого. Про це повідомляє Telegraph.
Інша категорія продуктів, де проявляється ґендерна різниця – це солодкі газовані напої. Вчені виявили, що у чоловіків вони частіше спричиняють розвиток цукрового діабету 2 типу, ніж у жінок.
Чоловіки взагалі більш схильні до цього захворювання і набувають його в молодшому віці. Однак для жінок наявність діабету 2 типу підвищує ризик серцево-судинних захворювань більшою мірою.
Жирна їжа теж по-різному впливає організм чоловіків і жінок. Дослідження показали, що після вживання у чоловіків частіше виникають запалення у мозку та порушення серцевого ритму. Ці негативні зміни можуть спостерігатися навіть при короткочасному перебування на "жирній та солодкій дієті".
У той же час користь від темного шоколаду з високим вмістом какао найбільше відчувають саме чоловіки. У їхньому організмі покращується якість крові, що сприяє зниженню ризику інсультів та серцевих нападів.
Цікавим є також вплив вуглеводної їжі на жінок у період менопаузи. Дієта з високим вмістом рафінованих вуглеводів, таких як білий хліб, рис та макарони, може підвищувати ризик розвитку депресії та погіршувати загальний стан здоров'я.
Знай.ua писав, самі в себе крадете роки життя: харчові звички, які варто поміняти