Вчені встановили причину рідкісного автоімунного захворювання, що може призвести до інвалідності
Вчені встановили причину рідкісного автоімунного захворювання, що може призвести до інвалідності

Вчені встановили причину рідкісного автоімунного захворювання, що може призвести до інвалідності

Французькі науковці з’ясували, чому виникає кріопірин-асоційований періодичний синдром (CAPS), який вражає пацієнтів різноманітними симптомами — від шкірних висипань до втрати слуху. Висновки цього дослідження було опубліковано в журналі Science Immunology.

Дисфункція інфламасоми

Нове дослідження описує, як механічна передача сигналів за участю мембранних білків імунних клітин викликає запальну реакцію у пацієнтів з CAPS.

Рідкісний розлад зазвичай починається в дитинстві та характеризується висипами, болями в суглобах, почервонінням очей і сильними головними болями з блювотою. Втрата слуху зазвичай виникає в підлітковому віці.

Зараз дивляться

Вченим вдалося з’ясувати основні помилки молекулярної та клітинної сигналізації, які призводять до повномасштабного CAPS. Вони виявили, що ключові клітини імунної системи — клітини сімейства мієлоїдних — також залучені до такого стану.

 — Імунні клітини сприймають мікрооточення для точного налаштування своїх запальних реакцій. У пацієнтів з періодичним синдромом, асоційованим із кріопірином — CAPS, спричиненим мутаціями в гені NLRP3, розвивається запалення, — повідомив один з авторів дослідження.

Чому виникає запалення

Імунолог припускає, що ген несе загрозу, коли його прозапальну активність неможливо вимкнути. Крім того, мутований комплекс запалення NLRP3 також лежить в основі деяких нейрогенеративних розладів, зокрема хвороби Альцгеймера, артриту, деяких форм раку та подагри.

Вчені виявили, що запалення, включаючи комплекс NLRP3, викликають запальну активність через різні типи хімічних стимулів.

У лабораторії команда зосередилася на тригерному білку PIEZO1 і вивчила його вплив на інфламасому NLRP3 на зразках макрофагів людей та мишей.

Дослідники з’ясували, що PIEZO1 впливає не лише на NLRP3, але й на активований кальцієм канал KCNN4 у мієлоїдних клітинах, що зрештою призвело до зменшення калію та стимулювало запалення гена. Але науковці знайшли спосіб уникнути запальної реакції.

Націлювання на шлях PIEZO/KCNN4 може сприяти розробці нових методів терапії для лікування пацієнтів з CAPS та інших запальних захворювань, пов’язаних із NLRP3.

Джерело

Джерело матеріала
loader
loader