Перший раунд – без РФ: оголошено дату проведення українського Саміту миру в Швейцарії
Перший раунд – без РФ: оголошено дату проведення українського Саміту миру в Швейцарії

Перший раунд – без РФ: оголошено дату проведення українського Саміту миру в Швейцарії

Уряд Швейцарії офіційно анонсував проведення Саміту миру високого рівня, щоб консолідувати глобальну підтримку Формули миру президента Володимира Зеленського, яка має на меті покласти край війні Росії проти України. Саміт світу було анонсовано на 15-16 червня, повідомили у швейцарському уряді.

Саміт світу пройде 15-16 червня у Швейцарії

Повідомляється, що метою зустрічі є “створення спільного розуміння” про те, як досягти “всеосяжного, справедливого та міцного миру для України відповідно до міжнародного права та Статуту Організації Об’єднаних Націй”, наводить слова чиновників агентство Bloomberg.

– Швейцарія провела переговори з країнами-членами G7, Європейським Союзом та представниками Глобального Півдня, такими як Китай, Індія, Південна Африка, Бразилія, Ефіопія та Саудівська Аравія, – заявили в уряді.

Швейцарські чиновники додали, що зараз “існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для запуску мирного процесу”.

Зараз дивляться

Конференція пройде на курорті Бюргеншток поблизу Люцерна після чотирьох підготовчих зустрічей за останні дванадцять місяців на рівні радників з національної безпеки.

Хто візьме участь у Саміті світу

На даному етапі неясно, чи братимуть участь у конференції національні лідери чи чиновники нижчого рівня. Залишається ще одне відкрите питання, чи візьме Китай участь і на якому рівні, враховуючи вплив, який, за словами союзників України, Пекін робить на Москву більш як через два роки після початку війни.

Як зазначає швейцарське видання NZZ, президент США Джо Байден планує взяти участь у мирній конференції щодо України у Швейцарії. На даний момент участь не підтверджена. Однак, як зазначає видання, “шанси на те, що провідні політики, такі як Байден, будуть говорити про мир у Бюргенштоку, зростають”.

Шанси на особисту участь Байдена на Саміті світу високі у зв’язку з тим, що безпосередньо перед запланованою конференцією щодо України глава Білого дому планує взяти участь у саміті країн Великої сімки (G7) в Італії.

Хоча участь Росії на даному етапі не передбачається, конференція також має розробити “конкретну дорожню карту участі Росії у мирному процесі”.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров попередив минулого тижня, що передбачувані переговори про припинення бойових дій Росією в Україні можуть бути успішними лише в тому випадку, якщо вони братимуть до уваги інтереси Москви, відкидаючи запланований раунд мирних переговорів.

Поки що Пекін був присутній лише на одній із цих зустрічей. Цього тижня китайський уряд заявив, що він не прагне отримати вигоду з бойових дій в Україні.

Після анонсу саміту президент України Володимир Зеленський провів розмову із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд. Президенти домовились провести тісну співпрацю над залученням якомога ширшого кола країн до участі в саміті з метою “формулювання спільного практичного бачення щодо досягнення справедливого, тривалого та всеосяжного миру для України”.

Саміт світу: що відомо

У той час як кілька країн наполягають на участі Росії у зустрічі, офіційний Київ хоче, щоб на зустрічі делегацій було досягнуто широкої угоди за ключовими принципами, які ляжуть в основу будь-якого майбутнього врегулювання, перш ніж взаємодіяти з Москвою.

Формула миру Зеленського

Інфографіка: Факти ICTV

Формула миру, представлена президентом України, закликає поважати територіальну цілісність та суверенітет країни, вивести російські війська, а також забезпечити ядерну та продовольчу безпеку.

Саміт миру стане продовженням попередньої роботи над впровадженням Формули миру за підсумками чотирьох зустрічей радників із питань національної безпеки, що відбулися в Копенгагені, Джидді, на Мальті та в Давосі.

Швейцарія, яка історично залишалася нейтральною у європейських конфліктах, прагне зібрати країни за стіл переговорів, щоб допомогти покласти край війні, хоча досі їй це не вдалося. Країна намагається відродити свою роль посередника у міжнародних конфліктах після того, як стала на бік Заходу у введенні санкцій проти Росії після повномасштабного вторгнення 2022 року.

Теги за темою
Швейцарія
Джерело матеріала
loader