Чудовий рецепт паски
Розповідаємо, як приготувати на Великдень знамениту "Львівську" паску від відомої галицької кулінарки Дарії Цвєк. Ця паска легенька і волокниста. Якщо ж вам подобаються паски щільніші, то ми ділились рецептомчудової Олександрійської паски.
Замішувати тісто не треба дуже довго, та і загалом рецепт простий, перевірений поколіннями. Рецептом на своєму ютуб-каналі поділилась кулінарна блогерка Ірина Онишкевич.
Інгредієнти:
- Борошно — 750 г
- Молоко — 300 мл
- Жовтки — 8 шт
- Дріжджі (живі) — 50 г (в оригінальному рецепті 100 г)
- Вершкове масло — 150 г
- Цукор — 150 г
- Ванільний цукор — 10 г
- Сіль — 1/2 ч.л.
- Родзинки — 50 г
- Цукати — 50 г
- Мигдаль — 3-5 шт
Спосіб приготування:
- Вливаємо в миску тепле молоко (300 мл з загальної кількості). Додаємо 1 столову ложку цукру і пресовані дріжджі (50 г, в оригінальному рецепті 100 г).
- Перемішуємо, накриваємо і залишаємо в теплому місці для активації дріжджів. Жовтки (8 шт) відділяємо від білків.
- До жовтків додаємо решту цукру (120 г) і ванільний цукор (10 г). Збиваємо віночком або міксером до однорідності, щоб жовтки посвітліли.
- Просіюємо борошно (750 г). В активовану опару додаємо сіль і збиті жовтки з цукром.
- Перемішуємо лопаткою, потім замішуємо тісто руками. Вимішуємо тісто 10 хвилин, доки воно не почне відходити від рук і стінок миски.
- Розтоплюємо вершкове масло (150 г). Додаємо масло до тіста і вимішуємо, доки воно повністю не вбереться.
- Додаємо промиті та просушені родзинки (50 г), цукати (50 г) і тертий мигдаль (3-5 шт). Перемішуємо тісто до однорідності.
- Формуємо з тіста кулю, кладемо в миску. Накриваємо рушничком і залишаємо в теплому місці для збільшення в 2 рази (приблизно 2 години).
- Злегка обминаємо тісто. Формуємо з тіста паски, заповнюючи паперові форми на 1/3. Накриваємо паски рушничком і залишаємо в теплому місці для підйому на 20 хвилин.
- Збиваємо яйце кімнатної температури. Змащуємо шапочки пасок збитим яйцем. Розігріваємо духовку до 190°C. Випікаємо паски до зарум'янення і сухої шпажки.
Коли готові паски охолонуть, можна прикрасити їх глазуррю на власний смак. Приміром, ми ділились рецептом класичної білкової глазурі.