Мінекономіки після розголосу скасувало наказ про бронювання співробітників грального бізнесу
Мінекономіки після розголосу скасувало наказ про бронювання співробітників грального бізнесу

Мінекономіки після розголосу скасувало наказ про бронювання співробітників грального бізнесу

Наказ оприлюднив депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко, а згодом його поширила низка ЗМІ.

Перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що скасовує наказ Міністерства економіки про бронювання від мобілізації працівників низки підприємств, зокрема букмекерської компанії Favbet, після розголосу у медіа.

Зранку 16 травня народний депутат від «Слуги народу» Олександр Федієнко у своїх соцмережах оприлюднив фото наказу Мінекономіки про бронювання від мобілізації працівників низки підприємств.

Серед них була букмекерська компанія ТОВ «Фавбет Тек» (Favbet). Також у наказі були вказані ТОВ «Гловоапп Україна» (доставка Glovo), рекламне агентство ДП «ССМ», ТОВ «Віза Україна», агрокомпанія ТОВ «Агрі Чейн», ТОВ «КОРТ».

Згідно з документом, військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу строком на 6 місяців. Списки працівників узгоджені з Генеральним штабом ЗСУ.

Наказ № 8572 був датований 8 квітня 2024 року, але на сайті Мінекономіки його знайти не вдалося.

Мінекономіки після розголосу скасувало наказ про бронювання співробітників грального бізнесу - Фото 1

Згодом народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомив, що перевірив з декількох джерел, чи не є оприлюднений наказ від Мінекономіки фейком, і виявив, що «на жаль, це правда».

Він додав, що «одне підприємство в цьому списку з гральної сфери за статистикою є одним з найгірших за податковим навантаженням і дуууже великими питаннями від держави щодо сплати податків за минулі періоди».

Пізніше, пополудні 16 травня, перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко у фейсбуці написала, що скасовує наказ про «бронювання деяких технологічних компаній» «з огляду на суспільний резонанс» і надалі міністерство «розбиратиметься у ситуації й аналізуватиме рішення щодо кожної компанії окремо».

Вона пояснила, що зазначені в наказі компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації, яке визнало їх критично важливим на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості по єдиному соціальному внеску, рівень зарплати й те, що вони є резидентами «Дія.Сіті».

Після цього Мінцифри відправило списки військовозобов’язаних з цих підприємств до Генштабу для перевірки. На основі рішення Генштабу списки опрацьовує Міністерство економіки. В разі відсутності правових підстав для відмови Мінекономіки ухвалює рішення про бронювання працівників, пояснила Свириденко.

«Ми розуміємо, що бронювання спеціалістів — законне право бізнесу і можливість для країни у такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час», — написала міністерка.

«Детектор медіа» звернувся із запитом до Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики щодо цього наказу та про те, чи є у цих компаній заборгованість у сплаті податків.

Від початку 2024 року критично важливою організацією визнали також представництво ВВС, «Укрінформ», парламентський телеканал «Рада», ТОВ «Новий канал», ТОВ «Старлайт медіа», ТОВ «Телеканал СТБ», ТОВ «Хмарочос медіа», ТОВ «УНІАН ТБ», представництво Deutsche Welle, ПрАТ «ТК "ТЕТ"», ТОВ «ТРК "НБМ"», ТОВ «Кінокіт» та низку інших підприємств, установ та організацій.

За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП), станом на 9 квітня статус заброньованих по всій країні отримали лише 1150 працівників сфери культури і трохи більше 700 медійників. 

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader