Посилення мобілізації в Україні: яке майно конфісковуватимуть в ухилянтів
Посилення мобілізації в Україні: яке майно конфісковуватимуть в ухилянтів

Посилення мобілізації в Україні: яке майно конфісковуватимуть в ухилянтів

Майно, вилучене за несплату штрафу за порушення закону про мобілізацію, потраплятиме на аукціон. Якщо боржник не має цінних речей, з молотка можуть піти навіть дешеві побутові товари.

17 травня президент Володимир Зеленський підписав закон про підвищення штрафів за порушення ухилення від мобілізації. У "ТСН" 21 травня розібрались, яке майно зможуть вилучати в українців в разі несплати.

Мобілізація 2024: процедура арешту майна

Якщо особа не сплатила штраф, її майно може бути арештоване й вилучене. Майно ухилянта, як і будь-якого іншого боржника, після цього потраплятиме на державний онлайн-аукціон "СЕТАМ". З вторгованої суми вираховують суму штрафу, а решту — повертають.

Мобілізація 2024: яке майно вилучають

Арештувати можуть не лише нерухомість, але й такі побутові речі як одяг, техніку та посуд.

"На аукціоні можна зустріти лоти за стартовою ціною менше однієї гривні, так і лоти, які коштують мільярди гривень. Зокрема, заводи, літаки, судна, ТРЦ тощо. Зазвичай купівля такого лота залежить в першу чергу від зацікавленості покупців в ньому", — розповіли в "CETAM".

Арештованого майна ухилянтів на аукціоні ще немає.

Мобілізація 2024: з молотка йде навіть швабра

На сайті "CETAM" виставлена навіть упаковка дріжджів — зі стартовою вартістю 5 гривень. Також на аукціоні продається парова швабра, яка вже була у користуванні. Її ціна — 150 гривень, вона була вилучена у Миколаєві.

У одного з боржників з Хмельницької області арештували радіоприймач. Його реалізували через аукціон за 90 гривень. Однак окрім таких дрібниць як цукерки "CETAM" торгував й телевізорами, ноутбуками, домашніми кінотеатрами й меблями. Усі ці речі належали боржникам і були арештовані.

Нагадаємо, за новим законом порушників правил військового обліку та ухилянтів від мобілізації зможуть штрафувати на від 17 тисяч до 25 500 гривень.

Постанова Кабміну від 16 травня встановила місця та час вручення повісток в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader