Небезпека прийшла звідки не чекали: мільйони людей опинилися під загрозою розвитку лімфоми
Небезпека прийшла звідки не чекали: мільйони людей опинилися під загрозою розвитку лімфоми

Небезпека прийшла звідки не чекали: мільйони людей опинилися під загрозою розвитку лімфоми

Популярність татуювань продовжує зростати в усіх куточках світу. Однак учені з'ясували, що, незалежно від розміру, вони значно підвищують ризик розвитку небезпечного виду раку.

В останні роки татуювання стали популярною формою самовираження серед великої кількості людей. Вони прикрашають тіла мільйонів, розповідаючи унікальні історії або демонструють красиві малюнки оточуючим. Однак нове дослідження, проведене в Лундському університеті у Швеції, виявило зв'язок між татуюваннями і підвищеним ризиком розвитку лімфоми. Дослідження показує, що у людей з татуюваннями набагато вища ймовірність розвитку цього виду раку, незалежно від розміру татуювання, пише MedicalNewsToday.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Доктор Крістель Нільсен, провідна авторка дослідження, наголосила на культурній значущості татуювань, підкресливши при цьому необхідність дотримання заходів безпеки. "Люди, найімовірніше, захочуть і далі висловлювати свою ідентичність за допомогою татуювань, і тому дуже важливо, щоб ми, як суспільство, могли переконатися в тому, що це безпечно", — заявила вона. Ця думка підкреслює, що популярність татуювань зростає, і це має все ширші наслідки для здоров'я.

Важливо Прямо з кіберпанку: у США вже є робот-татуювальник, але ціна послуги "кусається" (відео)

Лімфома, рак, що вражає лімфатичну систему, виявилася більш поширеною серед татуйованих людей. Дослідження виявило дифузну крупноклітинну В-клітинну В-клітинну неходжкінську лімфому та фолікулярну неходжкінську лімфому як найбільш поширені типи. За даними Американського онкологічного товариства, неходжкінська лімфома становить близько 4% всіх ракових захворювань в одних лише США, де цього року очікується цілих 80 620 нових випадків.

У десятирічному дослідженні, опублікованому в журналі eClinicalMedicine, взяли участь 11 905 осіб у віці від 20 до 60 років, зокрема 2938 осіб із діагнозом лімфоми. Учасники надали детальну інформацію про свої татуювання, і з'ясувалося, що найвищий ризик був у тих, хто зробив перше татуювання протягом останніх двох років.

Зростання поширеності татуювань очевидне: за даними опитування Pew Research Center, проведеного в серпні 2023 року, 32% дорослих американців мають щонайменше одне татуювання, а 22% — більше одного. Татуювання частіше зустрічаються серед жінок, ніж серед чоловіків. Незважаючи на таке широке поширення, FDA не регулює чорнило і пігменти для татуювань, покладаючи цей обов'язок на владу штатів і місцеві органи влади.

Побоювання з приводу канцерогенності чорнила для татуювань висловлювали і медики. Доктор Джанетт Нешейват, сертифікована лікарка, зазначила, що імунна система реагує на чорнило, що може призвести до раптових і серйозних проблем зі здоров'ям. Зростаюче визнання татуювань під впливом знаменитостей ще більше підкреслює необхідність ретельного дослідження їхнього впливу на здоров'я.

Оскільки прогнозується значне зростання світового ринку татуювань, вкрай важливо провести всебічні дослідження довгострокових наслідків для здоров'я. Дослідники Лундського університету виступають за подальше вивчення взаємозв'язку між татуюваннями та різними наслідками для здоров'я, вважаючи, що нинішні висновки — це тільки початок розуміння глобальної картини їхнього впливу на нас.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розробили аналіз, який визначає небезпечний дефіцит рідкісного гормону. Хоча надмірне споживання води зазвичай обумовлюється різними нешкідливими факторами і минає саме по собі, деякі випадки становлять небезпеку для здоров'я без належного лікування.

Також Фокус писав про розробку тесту на рак, який можна пройти вдома. Дослідники вважають, що нова технологія може діагностувати рак на ранній стадії.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader