Нові суми та "європейські" умови: Зеленський підписав закон про зміну правил страхування авто
Нові суми та "європейські" умови: Зеленський підписав закон про зміну правил страхування авто

Нові суми та "європейські" умови: Зеленський підписав закон про зміну правил страхування авто

17 червня президент Володимир Зеленський підписав закон, ухвалений Верховною Радою 21 травня 2024 року, про зміни у сфері обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

Про це пише "Хвиля", посилаючись на інформацію у картці законопроекту №8300.

Нові правила покликані наблизити українську систему "автоцивілки" до європейських стандартів. Так документ поетапно збільшує ліміти страхових виплат до рівня ЄС і прискорює компенсації постраждалим при банкрутстві страховика (до 60 днів).

Серйозні нововведення торкнулися і самого страхування. З моменту набрання чинності законом в Україні діятиме вільне ціноутворення на поліси ОСАЦВ. Тобто компанії зможуть самостійно встановлювати тарифи.

Радикально зміниться і порядок відшкодування збитків. Тепер водіїв буде звільнено від обов'язкових франшиз, а страхові виплати розраховуватимуться без урахування зносу автомобіля. Понад те, впроваджується пряме врегулювання збитків всім страховиків ОСАГО.

Для зручності постраждалих закон наказує страховим компаніям пропонувати щонайменше три варіанти станцій техобслуговування в радіусі 150 км. При цьому не усувається можливість отримати компенсацію на банківський рахунок.

Зрештою, документ скасовує ліміт відшкодування за "Європротоколом", раніше обмежений 80 тис. грн. Наразі сума виплати визначається страховим покриттям, якщо НБУ не встановить інших обмежень.

Усі нововведення набудуть чинності з 1 січня 2025 року. Це передбачено перехідними положеннями, прописаними в законопроекті.

Раніше ми також розповідали, який штраф загрожує водіями через відсутність "автоцивілки".

Джерело матеріала
loader
loader