Вчені запропонували спосіб точкової доставки ліків за допомогою нанокапель
Вчені запропонували спосіб точкової доставки ліків за допомогою нанокапель

Вчені запропонували спосіб точкової доставки ліків за допомогою нанокапель

Більшість ліків, які приймає людина, діють не лише на причину нездужання, а й на організм загалом. Іноді це відбувається без негативних наслідків, але буває, що препарат завдає шкоди здоровим тканинам. Вчені з Університету Юти (США) удосконалили метод доставки ліків за допомогою нанокапель безпосередньо на біологічну мету.

Сучасна медицина допомагає людям боротися із серйозними захворюваннями, наприклад із раком. У таких випадках лікарі найчастіше використовують досить агресивні речовини для придушення запалення чи поширення хвороби. Для зниження ризику побічних ефектів необхідно зменшити дозу активної речовини і зробити так, щоб ліки діяли лише на уражені ділянки тіла.

Американські вчені опублікували статтю в журналі Frontiers in Molecular Biosciences , де описали новий метод точкової доставки ліків. Як носії активної речовини вони запропонували використовувати порожнисті краплі діаметром від 470 до 550 нанометрів. Їх оболонка складається з полімерів, що імітують мембрану живої клітини: гідрофільний шар оболонки звернений назовні і активно взаємодіє з поляризованими розчинами (наприклад, кров’ю), а гідрофобний шар, який не взаємодіє з водою, спрямований всередину. Ці оболонки запобігають злипанню крапель і захищають їх вміст від «атаки» імунної системи.

У порожнині нанокраплі знаходиться ядро ​​з гідрофобних перфторвуглеців, змішаних із такими ж гідрофобними молекулами ліки.

Перфторвуглеці — штучно створені органічні речовини, де всі атоми водню заміщені атомами фтору. Спочатку їх використовували в атомної промисловості.

Ці наночастинки вводять у тіло людини чи тварини. У момент, коли ліки досягають призначення, включають ультразвук. Звукову хвилю можна спрямовувати у трьох вимірах, фокусуючи на бажаній ділянці тіла. За словами вчених, під дією ультразвуку рідкий перфторвуглець стає газом і розтягує оболонку нанокраплі. У цей момент у ній утворюються пори, і ліки можуть вийти у тканину.

Американські вчені перевірили дієвість методу на мавпах. Вони вводили їм наночастки з анестетиком та седативним засобом пропофол з різними перфторвуглецями. Дослідники порівнювали ефективність перфторпентану, декафторпентану та перфтороктилброміду. Після біологи впливали на наночастинки імпульсами ультразвуку тривалістю 100 мілісекунд протягом однієї хвилини. Найбільш стабільними та ефективними виявилися нанокраплі з перфтороктилбромідом (ПФОБ).

«Попередні дослідження були зосереджені на перфторвуглецях з низькою температурою кипіння — зазвичай нижче за температуру людського тіла. Ми виявили, що краплі з серцевиною з ПФОБ, яка має температуру кипіння плюс 142 градуси, набагато стабільніша в часі. Незважаючи на високу температуру кипіння, речовина може досягати оптимального рівня вивільнення ліків за найнижчої частоти ультразвуку в 300 кілогерц. Це стало вирішальним фактором», — пояснив один з авторів дослідження Меттью Уілсон (Matthew Gray Wilson).

Цей метод у майбутньому можуть широко застосовувати у медицині на лікування різних видів захворювань. Зокрема, вчені відзначили корисність нового способу лікування психіатричних і нервових захворювань.

Джерело матеріала
loader
loader