Військова поліція в Україні: юристка відповіла, чи будуть вибивати двері ухилянтам
Військова поліція в Україні: юристка відповіла, чи будуть вибивати двері ухилянтам

Військова поліція в Україні: юристка відповіла, чи будуть вибивати двері ухилянтам

У Раді проголосували за законопроєкт про новий правоохоронний орган — військову поліцію. Адвокатка Катерина Аніщенко припустила, в яких ситуаціях її працівники зможуть законно проникати у квартири військовозобов’язаних.

19 червня Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроєкт про військову поліцію. Серед повноважень нового силового підрозділу передбачені затримання та обшуки військовослужбовців. Адвокатка Катерина Аніщенко у коментарі "ТСН" 24 червня пояснила, як ці зміни стосуються ухилянтів.

Мобілізація 2024: військова поліція і військовозобов’язані

Автори законопроєкту запевнили, що нові правоохоронці контролюватимуть лише військових. Однак у мережі звернули увагу, що у документі прописане зобов’язання військової поліції забезпечувати порядок під час проходження зборів військовозобов’язаними, "а також на вулицях і в громадських місцях, на залізничних станціях (вокзалах)".

Аніщенко уточнила, що за законом військовозобов’язаними вважаються усі цивільні чоловіки віком від 18 до 60 років. Водночас військовослужбовцями є ті, кого зарахували до штату військової частини.

"Якщо ми говоримо про те, що повноваження військової поліції будуть розповсюджуватися на військовозобов’язаних, то, відповідно, йде вже чітка градація — сюди будуть відноситись так звані ухилянти. Бо вони є військовозобов'язаними, але ще не є військовослужбовцями", — зазначила юристка.

Також в Україні є резервісти, тобто звільнені з ЗСУ військовозобов’язані. Відповідно, на них теж зможе мати вплив військова поліція.

Мобілізація 2024: нові правоохоронці зможуть вибивати двері?

Законопроєкт дозволяє проникнення військової поліції у житло, але за умови загрози життю або майну. Аніщенко припустила, що рішення в таких ситуаціях буде ухвалюватись суб’єктивно.

"Припустимо, що сталась наступна ситуація: військовозобов’язаний, який ухиляється від мобілізації, відносно, якого, припустимо, відкрито кримінальне провадження — військовій поліції стає відомо, що ця особа переховується за вказаною адресою. Або, наприклад, військовозобов’язаний, який був направлений до навчального центру і втік звідти, тобто не є військовослужбовцем і перебуває вдома. В разі прийняття цього закону військова поліція перевіряє факт відкриття кримінального провадження відносно вказаної особи й, відповідно, має право відчинити двері, повідомивши орган дізнання, де відкрито кримінальне провадження", — пояснила адвокатка.

Нагадаємо, заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк розповів, що військова поліція працюватиме у ТЦК, військових навчальних закладах та підрозділах. Він наголосив, що зміни торкнуться лише військовослужбовців.

Нардеп Владлен Неклюдов пояснив, що ЗСУ потрібна структура, яка б займалась правопорушеннями військових, і нею має стати військова поліція. Парламентар запевнив, що у ТЦК нові правоохоронці контролюватимуть дії військкомів, а не порушників мобілізації.

Джерело матеріала
loader
loader