У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим
У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим

У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим

Влада України, де Садиков жив останні 10 років, підозрює у вбивстві громадян Казахстану, пише Радіо Азаттик.

Джерело: Радіо Свобода

Попрощатися з Айдосом Садиковим у Києві прийшли десятки людей — родичі, друзі, небайдужі городяни. Заупокійну молитву (жаназа) провели у мечеті «Бірлік», де знаходиться Духовне управління мусульман Криму.

Серед тих, хто прийшов на церемонію прощання, були лідер кримських татар Мустафа Джемілєв , голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров .

– Вбивство Айдоса – це попередження. Це – попередження казахському народу. Це попередження всім, хто бореться з країною-агресором. Ні в кого не повинно бути жодних сумнівів – вони не зупиняться, поки їх не вб'ють, агресорів. Мусимо замислитися всі ті, хто сьогодні думає, що це якась війна, яка їх обійде. Не омине. Айдос із тих людей, хто це розумів. Він та його команда намагалися з України приносити до Казахстану правду, щоб люди розуміли, яка загроза зараз нависла над усім світом, – сказав перед молитвою Рефат Чубаров. - Мине якийсь час і ім'я Айдоса займе найдостойніше місце серед інших патріотів Казахстану. Але він залишатиметься і в нашому списку, списку українських патріотів, у списку кримськотатарських друзів. Втрата настільки важка, що це неможливо передати.

У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим - Фото 1
Похорон журналіста Айдоса Садикова у Києві. У тіла — лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. 5 липня 2024 року.

Раніше повідомлялось: У Києві після замаху, через 13 днів у лікарні, помер казахський журналіст Айдос Садиков

На похороні були Марат Дарменов , представник казахської діаспори в Україні, а також опозиційний політик з Казахстану Володимир Козлов , який живе в Києві .

– Айдос був тією людиною, яка розкривала те, що влада Казахстану хотіла приховати. Неодноразово на його адресу були погрози. Наразі відбулася реалізація цих загроз. Звичайно, це для залякування всіх інших, хто ще на тому ж боці, де був Айдос, – вважає Володимир Козлов.

Марат Дарменов назвав загибель Айдоса Садикова величезною втратою.

– Ця людина любила правду, вона нічого не боялася, говорила правду, йшла тільки вперед, – згадує Дарменов загиблого від рук кілерів опозиційного активіста.

У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим - Фото 2

Друг покійного журналіста Ігор Гаврилов каже, що зазнає «колосального розпачу».

Популярні новини зараз
На Київщині виявили небезпечні мікроорганізми в одному зі ставків Обухова Статуї малюків-засновників Києва одягли в символічне вбрання з нагоди Дня незалежності США Рятувальники Київщини ліквідували пожежу в квартирі Вишгорода Вибух на складні МВС під Києвом — Клименко повідомив, що згоріла гуманітарна допомога, а не речдоки
Показати ще

– Відчай у тому, що ми втратили прекрасну людину, друга та патріота своєї країни, патріота демократії у світі, – сказав Гаврилов.

Тіло Айдоса Садикова поховали на мусульманському цвинтарі в Києві. Прощання та похорон у Києві організувала кримськотатарська громада.

В Актобі, де жив до від'їзду в Україну Айдос Садиков, близько 40 людей на день його похорону прочитали молитву та вшанували його пам'ять. Його знайомі та колишні колеги провели поминальний обід в одному із ресторанів міста.

Фархад Газіз каже, що Садиков мріяв повернутись із родиною на батьківщину, змінити суспільство.

Асія Абдулліна сказала, що її земляк був гідним громадянином, і висловила жаль, що він не похований на батьківщині.

У 55-річного Айдоса Садикова стріляли 18 червня, коли він перебував за кермом своєї машини. Напад стався у Шевченківському районі Києва поряд із будинком, де журналіст жив зі своєю родиною. Поруч із Садиковим сиділа його дружина Наталія, співавтор «Бәсе», фізично вона не постраждала.

Одразу після замаху Наталія Садикова заявила, що сліди злочину ведуть до Астани, і звинуватила керівництво Казахстану у зацікавленості. Вона назвала президента Касим-Жомарта Токаєва, відеоматеріали з критикою якого подружжя розміщувало на своєму каналі, «вигодонабувачем злочину». Садикова сказала, що канал "Бәсе" був "як кістка в горлі Акорди".

Влада Казахстану відкинула причетність до замаху. Прес-секретар президента Берік Уалі у коментарі провладному онлайн-ресурсу Tengrinews.kz повідомив, що Токаєв ніколи не цікавився каналом «Б?се» і не дивився його ролики.

Токаєв особисто не коментував звинувачення Садикової, але на офіційному заході в Акорді у червні сказав, що всі розбіжності та колізії мають вирішуватись у правовому полі. Він заявив про готовність офіційних органів Казахстану підключитися до розслідування для «сприяння у виявленні істини».

Офіс генерального прокурора України назвав виконавцями рекомендованого злочину двох казахстанців, Мейрама Каратаєва та Алтая Жаканбаєва . За версією національної поліції України, Каратаєв і Жаканбаєв прибули до Києва 2 червня, вели стеження за Садиковим, готувалися виконати отримане від «невстановленої особи» замовлення на вбивство. У Садикова, як припускають українські силовики, стріляв Каратаєв. Підозрювані залишили територію України невдовзі після замаху на журналіста.

21 червня Жаканбаєв сам здався поліції у Казахстані, повідомила Генпрокуратура, не навівши жодних деталей. Місцезнаходження Каратаєва залишається невідомим.

Спікер сенату парламенту Маулен Ашимбаєв (це другий в ієрархії державних посад) заявив журналістам, що Казахстан не видаватиме Жаканбаєва Україні. Він назвав «провокаціями та інсинуаціями» твердження про причетність Астани до злочину у Києві.

Наталія Садикова слідом за замахом на чоловіка заявила, що підозрюваний Мейрам Каратаєв працював у поліції, він вигравав змагання зі стрільби серед силовиків.

У МВС Казахстану сказали, що Каратаєв звільнився з органів 2019 року.

Проаналізовані Азаттиком дані, які є у відкритому доступі, свідчать про можливий зв'язок підозрюваних із спецслужбою. Зокрема, перевірка через додаток Getcontact номерів телефонів, які, ймовірно, належать Каратаєву та Жаканбаєву, показує, що на деяких пристроях абонентів зберегли з припискою «КНБ».

У комітеті національної безпеки Казахстану Радіо Азаттик повідомили, що Жаканбаєв та Каратаєв не є співробітниками спецслужби. КНБ залишив без відповіді питання про те, чи працювали вони насамперед у цій структурі.

Айдос та Наталія Садикові переїхали з дітьми до Києва з Актобе у 2014 році. На батьківщині журналіст зазнав кримінального переслідування — як він вважав, політично вмотивованого. Подружжя набуло в Україні статусу біженців.

У Києві прощалися з казахським журналістом Айдосом Садиковим - Фото 3

Восени минулого року влада Казахстану оголосила у розшук Садикових за звинуваченням у «розпалюванні ворожнечі». Сам Садиков у коментарі Радіо Азаттик сказав тоді , що вбачає у порушенні справи політичне підґрунтя.

На створеній подружній парі сторінці «Бәсе» у YouTube та в однойменному телеграм-каналі публікуються відеоролики з критикою на адресу казахстанської влади. Садикові в одному з недавніх відео звинуватили президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва у проросійській позиції.

У день похорону чоловіка Наталія Садикова сказала журналістам, що родина дуже тяжко переживає втрату.

— Я зараз у такому стані, що мені треба рухатись маленькими кроками. У нас стоїть завдання гідно проводити Айдоса, а потім я думатиму про все інше. У дуже тяжкому стані діти наші, мені треба їх підтримувати, треба проводити Айдоса, треба займатися його кримінальною справою, щоб це все просувалося далі. Ви розумієте, що зараз встановлені лише виконавці. Потрібно знайти посередників, замовників цього злочину, – каже Садикова.

Після смерті Садикова прокуратура України повідомила, що статтю, за якою розслідується справа, перекваліфіковано з «Замаху на вбивство» на «Умисне вбивство, скоєне на замовлення та за попередньою змовою групою осіб».

Міжнародні організації засудили напад на журналіста та закликали Київ та Астану розслідувати злочин.

Раніше повідомлялось: Казахстан не видасть Україні підозрюваного в замаху на Айдоса Садикова – голова сенату

Джерело матеріала
loader
loader