Чому абрикос не родить: садівник розповів, що обов'язково потрібно зробити влітку
Чому абрикос не родить: садівник розповів, що обов'язково потрібно зробити влітку

Чому абрикос не родить: садівник розповів, що обов'язково потрібно зробити влітку

Будь-яке фруктове дерево потребує грамотної обрізки. Не є винятком і світлолюбний абрикос. Якщо цього не робити - можна залишитися без врожаю.

Багато садівників вирощують на своїй дачній ділянці абрикос. Однак буває так, що абрикос не родить. Річ у тім, що для отримання максимального врожаю за деревом потрібно доглядати. І однією з причин того, що на дереві немає жодного плоду, є несвоєчасна обрізка. На Youtube-каналі "Молодий садівник" розповіли, чим важлива обрізка абрикоса і чому її потрібно робити влітку.

Раніше Главред писав, що обпадання зелених абрикосів може викликати занепокоєння у садівників, адже це впливає на врожай та якість плодів. Існує кілька основних причин, чому абрикоси можуть передчасно опадати, і розуміння цих причин допоможе запобігти проблемі. Читайте матеріал: Абрикос скинув листя і зелені плоди на землю: що це означає і як вилікувати дерево.

Літня обрізка абрикоса - чому вона важлива

Абрикос - одне з небагатьох дерев, яке не здатне регулювати обсяги врожаю.

Якщо закинути дерево і не обрізати його, перший час воно даватиме багато плодів. Але вже через кілька років абрикосовий достаток закінчується - крона розростається та густішає, а внутрішні гілки швидко старіють, стають "лисими", а кількість бруньок, що закладаються на них, різко скорочується.

Товсті розгалужені гілки абрикоса одночасно гнучкі та крихкі. Без обрізки вони перевантажуються плодами. Під вагою врожаю гілки обламуються, а значить, не приростають нові пагони - падає врожайність.

Обрізка абрикоса влітку потрібна для того, щоб у майбутньому отримувати якомога більше здорових і смачних плодів. Вона омолоджує дерево, що, своєю чергою, підвищує кількість і якість врожаю. Після обрізки плоди виростають великі та соковиті.

До осені все листя на дереві відновлюються, а місця зрізів затягуються.

І найголовніше - на вторинних пагонах почнуть утворюватися додаткові плодові бруньки.

Видалення гілок, які послаблюють ріст дерева, дає змогу культурі активно родити. Крім того, термін життя дерева збільшується.

Ще одним плюсом обрізки абрикоса є той факт, що дереву можна створити крону бажаної форми. Процес формування з моменту висадки дерева триває близько 4-5 років. Повне формування крони має завершитися до шостого року життя.

Коли проводити літню обрізку

Процедура проводиться через 10-15 днів після збору врожаю.

За цей проміжок часу дерево відновлює свої сили та входить у стан спокою.

Як обрізати абрикос влітку

Перш ніж почати обрізання гілок, садівник має вибрати тип крони. Хороший варіант - "ваза" або "чаша".

Подібна форма крони гарантує хорошу освітленість і провітрювання крони, а також дозволяє стримувати її розростання.

"Озирнувшись по всьому стовбуру дерева, одразу ж приступаю до видалення вертикальної центральної гілки, яка дуже загущує дерево. Абрикос - це та культура, яка дуже любить сонце, тож потрібно забезпечити крону гарним сонячним освітленням. Зрізи роблю ножівкою, такі зрізи дерева заживають краще, ніж секатором, тому максимально намагаюся всі товсті гілки зрізати лише ножівкою", - розповів автор каналу.

Після того, як зрізано центральну загущувальну гілку і дерево сформовано за системою "ваза", візуально видно, що кожна гілка дерева вже краще висвітлюється сонячними променями. Це дуже важливо для одночасного дозрівання плодів і максимально сприяє тому, щоб дерево заклало гарний урожай на наступний сезон.

Далі по периметру всього дерева приступаємо до обрізання гілок, які перетинаються. Також потрібно обрізати гілки цього сезону, які ростуть у центрі чаші (так званий молодняк), і гілки, які ростуть сильно вертикально.

Під час обрізки абрикоса зрізи потрібно робити не дуже близько до деревини, бо всі судини, які несуть поживні елементи з кореневої системи, розташовуються дуже близько до поверхні.

"Тому, коли ми обрізаємо, залишаємо невелике кільце на 2-3 мм. Також на кожному "рукаві" нашого дерева по мінімуму залишаємо гілок, які виросли за цей рік, а на верхівці нашого кожного "рукава" залишаємо одну гілку і її вкорочуємо. Якщо цього не зробити, то весь урожай піде на молоді відростки, а гілки, які раніше добре родили, перестануть давати врожай. Тому повторюся, щоб урожай не "втік" на молоді гілки, ми їх максимально прибираємо, і тим самим змушуємо наші великі гілки пробуджувати плодову деревину", - розповів Дмитро.

Як зробити абрикос низьким

Під час обрізки у формі "ваза" абрикос не ростиме занадто високо, крона розташується на висоті приблизно трьох метрів.

Якщо висоту відпустити, то врожай буде дуже високо, і його незручно буде збирати.

Після літньої обрізки абрикос не потрібно обрізати навесні, оскільки в зимовий час через великі перепади температури дерево отримає стрес, а якщо провести весняну обрізку, то ситуація ускладниться, а значить очікуваного врожаю не буде.

Youtube-канал Молодий садівник

Youtube-канал Молодий садівник має 25 тисяч підписників і присвячений правильному догляду за садом і городом. Його автор - садівник на ім'я Дмитро.

На каналі ви знайдете таку інформацію:

  • як правильно і чим підгодовувати городні культури;
  • як правильно обрізати дерева в саду;
  • як правильно і чим підгодовувати дерева;
  • якою хімією та біопрепаратами потрібно обробляти рослини від комах та інших паразитів.

"Головна мета каналу - принести величезну користь усім любителям саду та городу", - зазначив Дмитро.

Дивіться відео - Як правильно обрізати абрикос:

Раніше Главред писав про вирощування цибулі. Якщо цибуля почала жовтіти під кінець сезону - це означає, що скоро вона підсохне і потрібно буде збирати врожай. Але коли перо цибулі починає жовтіти завчасно, це свідчить про несприятливі умови її зростання, тому потрібно вживати заходів. Чим підгодувати цибулю, якщо вона почала жовтіти? Читайте матеріал:У цибулі жовтіють кінчики: у чому причина та як не втратити врожай.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader
loader