Медицина, мігранти, Україна і НАТО: новий прем'єр Британії оголосив про пріоритети уряду
Медицина, мігранти, Україна і НАТО: новий прем'єр Британії оголосив про пріоритети уряду

Медицина, мігранти, Україна і НАТО: новий прем'єр Британії оголосив про пріоритети уряду

Медицина, мігранти, Україна і НАТО: новий прем'єр Британії оголосив про пріоритети уряду

Кір Стармер провів перше засідання свого Кабінету.

Новопризначений прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер у суботу, 6 липня, провів перше засідання уряду Сполученого Королівства. Його виступ після засідання під час спілкування з журналістами  наводить урядовий сайт.

Стармер повідомив про те, що має намір здійснювати зміниодразу після початку роботи, проте не говоритиме про те, як скоро британці відчують покращення рівня життя чи послуг.

“У нас є величезний обсяг роботи, тож тепер ми продовжуємо нашу роботу”, — сказав Стармер.

У своєму першому виступі на посаді прем’єр-міністра в п’ятницю він виділив кілька важливих пунктів, зокрема стимулювання економіки, налагодження роботи занедбаної Національної служби охорони здоров’я та забезпечення безпеки кордонів Великобританії. Останнє пов’язане із більш глобальними проблемами – потоком мігрантів, які тікають від війни та бідності.

Консерватори намагалися зупинити потік мігрантів, які прибувають через Ла-Манш, не виконавши обіцянку колишнього прем’єр-міністра Ріші Сунака зупинити його.

Найближчими тижнями Стармера матиме насичений графік. У неділю він вирушить у робочу поїздку, під час якої відвідає кожну з чотирьох країн Об’єднаного королівства:  Англію, Шотландію, Уельс і Північну Ірландію. 

“У четвер ми отримали мандат від усіх чотирьох країн вперше за 20 років. Маємо більшість в Англії, Шотландії та Уельсі. І це чіткий мандат на управління всіма чотирма кутами Сполученого Королівства. І тому я завтра вирушаю, щоб побувати в усіх чотирьох країнах”, – заявив Стармер.


Потім він вирушить до Вашингтона на зустріч НАТО у вівторок і проведе саміт Європейського політичного співтовариства 18 липня, наступного дня після офіційного відкриття парламенту та промови короля, в якій буде викладено порядок денний нового уряду.

Стармер вже мав телефонні розмови з кількома світовими лідерами, зокрема з президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, лідером Європейського Союзу Урсулою фон дер Ляєн та українським президентом Володимиром Зеленським.

“Я вже мав ряд міжнародних дзвінків, щоб налагодити відносини з іншими країнами, щоб провести дійсно важливі дискусії щодо України та інших нагальних питань. І Вашингтон дасть мені можливість провести подальші дискусії з деякими лідерами, з якими я вже спілкувався, і з тими, з якими я ще маю поговорити. Я повинен абсолютно чітко заявити, що першочерговим обов’язком мого уряду є безпека та оборона, чітко заявити про нашу непохитну підтримку НАТО. І, звісно, ​​щоб укотре засвідчити, як я зробив це вчора президенту Зеленському, підтримку, яку ми разом з нашими союзниками надаватимемо Україні”, — зазначив новий прем’єр-міністр.


У кабінеті Кіра Стармера рекордна кількість жінок — 11 із 25 міністрів. Майже всі члени уряду навчалися в державних школах, що є ще одним рекордом, який різко відрізняється від консервативних міністрів, які історично навчалися в приватних школах.

“Я пишаюся тим, що за столом кабінету міністрів є люди, які починали життя не з найлегших”, — сказав Стармер.

Президент України Володимир Зеленськийпривітав Лейбористську партію та її лідера Кіра Стармера з перемогою на парламентських виборах у Британії. У соцмережі X він зазначив, що очікує на співпрацю з новим премʼєром Сполученого Королівства.

Джерело матеріала
loader