Туск розповів, як Польща планує постачати додаткову електроенергію в Україну
Туск розповів, як Польща планує постачати додаткову електроенергію в Україну

Туск розповів, як Польща планує постачати додаткову електроенергію в Україну

Польща розробляє план з використання вітчизняного вугілля для виробництва електроенергії без оплати квот на викиди CO2 (ETS) з метою підтримки України в майбутній зимовий період.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск під час спільної прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.

"Ми працюємо над тим, щоб спалювати польське вугілля, якого у нас достатньо, таким чином, щоб не платити за викиди. Електроенергію, вироблену польськими електростанціями з цього вугілля, ми хочемо за європейські гроші передати існуючим енергомостом в Україну", - повідомив Туск.

За словами польського прем'єра, цей крок не вирішить проблему повністю, але може частково допомогти Україні пережити важку зиму. Туск підкреслив, що Варшава переконуватиме партнерів шукати "креативні ідеї" для підтримки Києва.

Під час візиту Зеленського до Варшави лідери двох країн підписали угоду про співпрацю в галузі безпеки, включаючи енергетичну сферу. Президент України відзначив провідну роль Польщі в забезпеченні енергетичної безпеки його країни.

"Польща є співлідером у реалізації пункту забезпечення енергетичної безпеки. Польські партнери постійно інформуються про ситуацію в енергосистемі та про план дій щодо відновлення енергетичної безпеки України, що можливо завдяки нашим сусідам", - заявив Зеленський.

Туск також повідомив, що польська сторона очікує від України специфікацію необхідної допомоги у разі повторення російських атак на енергетичну інфраструктуру. "Ми також думатимемо про збільшення кількості поставок, хоча б генераторів, і робитимемо це ефективніше, ніж наші попередники", - додав прем'єр-міністр Польщі.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader