Загадку природи відгадають тільки найспритніші: що буде, якщо розплавити сіль
Загадку природи відгадають тільки найспритніші: що буде, якщо розплавити сіль

Загадку природи відгадають тільки найспритніші: що буде, якщо розплавити сіль

Питання про те, яку сіль не можна нагрівати, потребує уточнення, оскільки існує кілька видів солі, і їхні властивості можуть відрізнятися. Главред розбирається.

Скільки градусів, потрібно щоб розплавити сіль?

Температура плавлення солі- хлориду натрію - становить 801°C Варто зазначити, що це досить висока температура. Для порівняння, вода плавиться при 0°C, а свинець - при 327°C. Важливо також враховувати, що домішки в солі можуть трохи впливати на температуру плавлення, повідомляє проєкт "Reactions".

Яку сіль не можна нагрівати?

Питання про те, яку сіль не можна нагрівати, потребує уточнення, оскільки існує кілька видів солі, і їхні властивості можуть відрізнятися.

Кухонна сіль (хлорид натрію):

Нагрівати можна:

Не рекомендується нагрівати:

Сіль, забруднену домішками:

Морську сіль:

Містить крім хлориду натрію інші мінерали, які можуть реагувати під час нагрівання.

Гімалайську рожеву сіль:

Солі металів:

Не можна нагрівати: Солі деяких металів, наприклад, нітрати натрію і калію, нітрити, ціаніди, хлорати, які є небезпечними під час нагрівання, а також токсичними і можуть виділяти шкідливі гази.

Солі амонію:

Вони небезпечні при нагріванні, вибухонебезпечні і можуть розкладатися з виділенням токсичних газів.

Важливо - Перед нагріванням будь-якої солі рекомендується прочитати інструкцію на упаковці.

Під час роботи з солями завжди слід дотримуватися запобіжних заходів:

Що таке Reactions?

Reactions - проєкт створений членами Американського хімічного товариства (ACS), науковою організацією та компанією-видавцем, орієнтованим на хімію. Станом на липень 2023 року на YouTube-канал проєкту підписані 476 тисяч осіб.

Що виділяється під час нагрівання солі?

Виділення під час нагрівання солі залежать від типу солі та температури нагрівання:

Хлорид натрію (кухонна сіль):

За температур, що використовуються під час приготування їжі (до 200°C): Нічого не виділяється. Сіль просто плавиться, перетворюючись на розплавлену рідину. При більш високих температурах (вище 200°C): Може відбуватися термічне розкладання, з утворенням хлориду водню (HCl) і кисню (O2). Реакція відбувається повільно і не становить небезпеки в побутових умовах.

Солі металів:

Під час нагрівання солі деяких металів можуть розкладатися, з утворенням оксидів металу і газоподібних продуктів. Точні продукти розкладання залежать від конкретної солі. Деякі з цих газів можуть бути токсичними.

Солі амонію:

Під час нагрівання солі амонію розкладаються, з утворенням аміачного газу (NH3), води (H2O) та іноді інших газів. Аміак токсичний, тому під час нагрівання солей амонію необхідно дотримуватися обережності.

Вас може зацікавити таке:

Джерело матеріала
loader
loader