В Украине начнут отключать свет гораздо реже: Шмигаль пояснив коли
В Украине начнут отключать свет гораздо реже: Шмигаль пояснив коли

В Украине начнут отключать свет гораздо реже: Шмигаль пояснив коли

Ситуація в енергетиці може покращитися вже до кінця липня. Завдяки підключенню до енергосистеми деяких відремонтованих об’єктів відключень світла може поменшати.

Про це на засіданні уряду 9 липня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він також пояснив, як Кабмін планує залучати населення та бізнес до поліпшення енергетичної кризи.

"Ситуація залишається надзвичайно складною. Через наслідки тотальних ворожих обстрілів та спеку погодинні відключення тривають і далі. Водночас у двадцятих числах липня розраховуємо на покращення ситуації", – наголосив Шмигаль.

Він пояснив, що до цієї дати на деяких обʼєктах генерації завершаться ремонтні роботи і це збільшить потужність енергосистеми. Тому тривалість відключень електрики для населення зменшиться.

Крім того, аби стимулювати українців та бізнес до енергетичної стійкості, було розроблено і частково запущено комплекс заходів:

  • українці можуть отримати кредити до 480 тис. грн під 0% на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок та систем накопичення електроенергії;
  • для малого та середнього бізнесу доступні кредити до 150 млн грн, строком до 10 років, під 5-7-9% річних для встановлення газової електрогенерації. Для прифронтових територій ставка буде знижена до 1-5% протягом перших двох років, кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних;
  • ОСББ та ЖБК можуть отримати до 5 млн грн кредиту для встановлення сонячних станцій і теплових насосів, після чого отримати 70% компенсації за державною програмою "ГрінДІМ";
  • кредити для великого бізнесу на 5-7 років під 14-16% річних, під заставу обладнання.

Крім того, до Верховної Ради вже внесли законопроєкти про скасування мита і ПДВ на ввезення енергетичного обладнання. Всі перелічені механізми планують запустити на повну силу до 25 липня.

Як вже повідомляв OBOZ.UA, про те, що з 20 липня відключень поменшає, раніше повідомляв член наглядової ради "Укренерго", радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко. Він пояснив, що наразі одразу декілька  енергоблоків атомних станцій знаходяться на ремонті. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader