Китай обурився через рішення саміту НАТО щодо нього
Китай обурився через рішення саміту НАТО щодо нього

Китай обурився через рішення саміту НАТО щодо нього

Офіційний Пекін обурився через рішення саміту НАТО у Вашингтоні, яке назвало Китай вирішальною силою, що сприяє війні Росії проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

Напередодні саміт НАТО ухвалив декларацію з найбільш різкими формулюваннями щодо участі Китаю у війні в Україні, звинувативши Пекін у тому, що він є вирішальною силою, яка сприяє війні Росії.

Це викликало гнівну реакцію місії Китаю при ЄС, яка закликала НАТО "припинити роздувати так звану китайську загрозу і провокувати конфронтацію і суперництво".

А речник Міністерства закордонних справ Китаю Лін Цзянь заявив, що Альянс обливає його країну брудом за допомогою "сфабрикованої дезінформації".

Китай також закликав НАТО триматися подалі від Азійсько-Тихоокеанського регіону, заявивши, що зусилля Альянсу зі зміцнення військових і безпекових зв'язків з сусідами Китаю підривають інтереси країни, а також мир і стабільність в регіоні.

Ці коментарі з'явилися в той час, коли Пекін проводить військові навчання з Білоруссю, яку глава Росії Владімір Путін використав як плацдарм для свого вторгнення в Україну в 2022 році.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні заявив, що Китай не може живити війну РФ без наслідків для своїх інтересів і репутації.

Між тим, угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що його країна виступає проти перетворення Північноатлантичного Альянсу на "антикитайський" блок і не підтримуватиме його в цьому.

Джерело матеріала
loader