Ціни на нові квартири стрімко летять вгору: до готується ринок нерухомості України
Ціни на нові квартири стрімко летять вгору: до готується ринок нерухомості України

Ціни на нові квартири стрімко летять вгору: до готується ринок нерухомості України

До кінця 2024 року вартість нових квартир в Україні зросте на 15%. Загалом ща рік вартість житла на "первинці" в гривні злетить на 25-30%.

Про це OBOZ.UA розповіла директорка з продажів Будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець. Вона пояснила, які чинники впливають на подорожчання нерухомості.

Через збільшення тарифів на електроенергію та зростання акцизів на пальне в Україні можуть суттєво зрости ціни на широкий перелік споживацьких товарів та послуг. Крім того, уряд прогнозує, що у другому півріччі інфляція прискориться до 5-6%, а за підсумками року складе до 8,2%.

"Підвищення цін — це реалії, водночас виробники, постачальники будівельної продукції зазвичай переглядають ціни з невеликим запасом, який становить в середньому 5%", — наголосила Маріанна Бігунець.

За її словами, вартість житла також залежить від міста, де буде збудовано новобудову, якості будівельних матеріалів і будівельно-монтажних робіт (подекуди собівартість будівництва сягає 70-80% від вартості квадратних метрів), а також дотримання заявлених строків будівництва. Крім того, на це впливає поверховість, наявність інфраструктури, зручного транспортного сполучення, віддаленість від центральної частини міста тощо.

Також забудовники враховують й інші чинники, зокрема курс валют. Якщо вартість об’єктів, будівництво яких розпочалося у 2022-2023 роках, до кінця року розраховувался з курсу 42-43 грн/$, у вартість житлових об'єктів, старт будівництва яких розпочнеться у другому кварталі 2024 року, закладено курс 45-47 грн/$.

З огляду на всі ці фактори до кінця року вартість осель в новобудовах може зрости в середньому ще на 10-15%, залежно від якості та класу житла. Таким чином, сумарно за 2024 рік новобудови можуть подорожчати на 25-30% в гривневому еквіваленті.

Аби втримати попит на високому рівні щонайменше в перспективі найближчого року, необхідні більш лояльні для покупців програми з розтермінування. "Щоб не лише "вижити", замало просто "задерти" ціни, навіть якщо для цього є вдосталь об’єктивних підстав. На моє переконання, девелопери також мають змінюватися, підвищуючи якість житла, розвиваючи різні формати, проробляючи оптимальні для покупців механізми придбання", — акцентувала вона.

Та раніше OBOZ.UA вже повідомляв, що українці стали менше інвестувати в квартири у новобудовах. Попит перетікає на вторинний ринок, де покупці найчастіше вибирають для покупки "однушки" вартістю близько 60 тис. дол.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader