Чим корисний цинк та звідки його отримати
Чим корисний цинк та звідки його отримати

Чим корисний цинк та звідки його отримати

В організмі дорослої людини приблизно 1,5 – 3 грамів цинку – цього достатньо, щоб виготовити невелику цинкову монетку.

Навіщо нам потрібний цинк

Цинк – мікроелемент, що входить до складу різних білків, він:

  • прискорює процеси загоєння ран;
  • допомагає імунітету боротися з інфекціями;
  • бере участь у виробництві колагену;
  • регулює ріст та поділ клітин;
  • бере участь у передачі нервового імпульсу, впливаючи на процеси навчання та пам'ять;
  • підвищує чутливість клітин до інсуліну та багато іншого.

Дослідження показали, що низький рівень цинку в раціоні пов'язаний із підвищеним ризиком розвитку раку легень, підшлункової залози, молочної залози та печінки. Дефіцит цинку також може бути пов'язаний з розвитком атеросклерозу, шизофренії, депресії, хвороби Альцгеймера, розсіяного склерозу та інших захворювань.

Звідки взяти цинк

Чемпіонами за вмістом цинку є устриці – в одній великій устриці приблизно 30 міліграмів цинку, що у 2 – 4 рази перевищує добову норму цього мікроелемента для дорослої людини. Достатню кількість цинку можна отримати з більш звичних продуктів, наприклад червоного м'яса, риби, горіхів, сиру.

При збалансованому харчуванні та відсутності проблем із всмоктуванням цього мікроелемента у кишківнику дефіцит цинку дуже малоймовірний. Крім того, організм частково здатний сам регулювати кількість цинку, що надходить із їжі. Якщо цинку стає недостатньо, всмоктування цинку підвищується і навпаки.

Дефіцит цинку найчастіше зустрічається в країнах Азії та Африки, що розвиваються. Це захворювання рідко діагностується в розвинених країнах і в основному спостерігається у людей похилого віку з множинними супутніми патологіями, особливо аутоімунними або запальними.

Проте приймати препарати цинку потрібно лише за призначенням лікаря. Не варто займатися самолікуванням і вдаватися до харчових добавок без необхідності. Адже він не вилікує коронавірус, не допомагає при випадінні волосся і проблемами зі шкірою та не допоможе покращити імунітет у здорових людей.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader