У Німеччині ще одну людину змогли вилікувати від ВІЛ: усі подробиці
У Німеччині ще одну людину змогли вилікувати від ВІЛ: усі подробиці

У Німеччині ще одну людину змогли вилікувати від ВІЛ: усі подробиці

Берлінська клініка "Шаріте" оголосила про успішне лікування другого пацієнта від ВІЛ-інфекції. Досягненню цього результату сприяло застосування нового методу лікування.

Про це повідомляє DW. Перший пацієнт клініки, Тімоті Рей Браун, був вилікуваний завдяки повній пересадці кісткового мозку від донора з мутацією гена CCR5, яка захищає від ВІЛ.

Для другого пацієнта, ім'я якого не уточнюється, не вдалося знайти подібного донора. Проте, після пересадки кісткового мозку від донора з однією мутантною копією гена CCR5, його стан покращився.

Він припинив прийом противірусних препаратів і, після п'яти років спостережень, лікарі не виявили ознак ВІЛ у його організмі, а його імунна система функціонує нормально.

Цей випадок є унікальним, оскільки раніше подібні дослідження з використанням пересадки кісткового мозку від донора з однією мутантною копією гена CCR5 не завжди завершувалися успіхом. Тепер в клініці "Шаріте" проводять подальші дослідження для визначення чинників, що сприяли цьому одужанню.

За оцінками, близько 39 мільйонів людей у ​​всьому світі живуть із ВІЛ-інфекцією. Наразі семеро людей у ​​всьому світі вважаються такими, що вилікувалися від ВІЛ.

Нагадаємо, у 25 містах Південно-Африканської Республіки і трьох містах Уганди – країнах, де найвищі показники зараження вірусом імунодефіциту людини серед молодих жінок – протестували новий препарат для профілактики ВІЛ. Ланекапавірпоказав таку ефективність, що третю фазу випробувань припинили достроково.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA, станом на кінець 2023 року в Україні було встановлено понад 158 тис. випадків ВІЛ-інфекції та майже 49 тис. випадків СНІДу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader