Заміна лише одного продукту в раціоні знижує ризик діабету на майже 30%
Заміна лише одного продукту в раціоні знижує ризик діабету на майже 30%

Заміна лише одного продукту в раціоні знижує ризик діабету на майже 30%

Вчені вирішили дослідити, що відбувається, коли насичені тваринні жири (наприклад, вершкове масло) замінюються ненасиченими рослинними жирами (наприклад, оливковою олією).

Деталі дослідження

113 учасників були випадковим чином розділені на дві групи:

  • одна дотримувалася дієти з високим вмістом насичених жирів,
  • інша – з високим вмістом рослинних ненасичених жирів.

Учені виявили, що вищий MLS корелює зі здоровішими ліпідними профілями та вищим споживанням рослинних ненасичених жирів.

Серцево-судинні та діабет

Наступним етапом стало обчислення MLS учасників трьох інших довгострокових досліджень: Європейського проспективного дослідження раку та харчування (EPIC)-Potsdam, дослідження здоров'я медсестер (NHS і NHSII) і випробування PREDIMED.

Учасники з вищим MLS, що вказує на дієту з меншою кількістю насичених жирів та більшою кількістю ненасичених, мали значно знижений ризик серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.

Зокрема, у дослідженні EPIC-Potsdam в учасників із високим MLS ризик серцевих захворювань був на 32% нижчим, а ризик діабету 2 типу — на 26%.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader