Відомий будинок на Майдані Незалежності виставили на продаж: скільки хочуть отримати за нього грошей
Відомий будинок на Майдані Незалежності виставили на продаж: скільки хочуть отримати за нього грошей

Відомий будинок на Майдані Незалежності виставили на продаж: скільки хочуть отримати за нього грошей

Україна виставила на продаж 5 об'єктів у рамках "великої приватизації". З них 2 раніше перебували у держвласності, а 3 – належали підсанкційним особам та за рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС) передано у власність держави.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Він зазначив, що виставленими на приватизацію держоб'єктами є:

  • Готель "Україна" на Майдані Незалежності.

Аукціон заплановано на 18 вересня. Стартова вартість – 1,05 млрд грн.

  • Найбільший виробник з видобутку та збагачення титанових руд "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Аукціон заплановано на 9 жовтня. Стартова ціна – 3,9 млрд. грн.

Об'єктами що належали раніше підсанкціонним особам, є:

  • провідний виробник газобетонних виробів ТОВ "Аерок";
  • розробник титанового та цирконієвого родовища ТОВ "Демуринський ГЗК";
  • ТОВ "Інвестиційна спілка "Либідь" – компанія-власник одного з найбільших ТРЦ Києва Ocean Plaza.

"Кошти від продажу перших двох об’єктів надійдуть до державного бюджету України, а від решти трьох – у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Приватизація відбуватиметься онлайн на платформі "Прозорро.Продажі" – це дозволить бажаючим контролювати процес, і, сподіваюся, зміцнить довіру до результату", – йдеться у повідомленні.

При цьому Гетманцев зазначив: на його думку, держава має вийти зі всіх активів, які не мають стратегічного значення. Після чого – зосередитися на вузькому колі, які "справді відіграють провідну роль для економіки та безпеки України". Що, наголосив він, скоротить "кормову базу" для корупції".

"Що стосується націоналізованих активів – необхідно, щоб вони не "застрягли" на роки у підвішеному стані під управлінням "перехідних команд" державних менеджерів (байдуже з якого органу – ФДМУ, АРМА чи іншого). А якнайшвидше знаходили собі нового "постійного власника", менеджерські команди якого вчасно підхоплять його та не допустять зменшення капіталізації чи руйнування", – резюмував нардеп.

Як ілюстрацію до останнього, він навів історію "Одеського НПЗ". Котрий:

  • на момент конфіскації на користь держави у 2017 році "оцінювався у 200 млн доларів";
  • за час його повернення у держвласність "втратив значну частину виробничих потужностей, які просто не законсервували належним чином – на додачу до того, що підприємство вже перебуває у простої понад 10 років".

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас Фонд державного майна (ФДМУ) готує націоналізований "Перший інвестиційний банк" (PINbank) до приватизації. Очікується, що на продаж він буде виставлений через кілька місяців після того, як у середині липня відбудуться загальні збори банку, на яких буде сформовано наглядову раду.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader