Коли в Україні відзначають День пам’яті загиблих захисників: з чим пов’язана його дата
Коли в Україні відзначають День пам’яті загиблих захисників: з чим пов’язана його дата

Коли в Україні відзначають День пам’яті загиблих захисників: з чим пов’язана його дата

На жаль, Україна через збройний напад Росії щодня втрачає своїх людей. Щоби подвиг захисників батьківщини ніколи не забувся, держава запровадила в офіційному календар кілька пам’ятних дат, які будуть відзначатись щорічно.

Як нагадує OBOZ.UA з 2019 року відзначається День пам’яті загиблих захисників України. Він був запроваджений указом президента Володимира Зеленського і щороку відзначається 29 серпня.

Дату обрали пов’язану з одним із найтрагічніших епізодів російсько-української війни, що стався ще до початку повномасштабного вторгнення. Саме наприкінці серпня 2014 року розвернулась подія, яка увійшла в історію під назвою Іловайський котел.

У перший рік війни точилися запеклі бої на сході України. Майже місяць тривала оборона Іловайська на Донеччині, але під кінець серпня стало зрозуміло, що військових із батальйонів "Донбас", "Дніпро-1", батальйонів МВС "Херсон", "Світязь" та "Миротворець", а також зведеної роти 93-ї та 17-ї бригад ЗСУ потрібно виводити, щоби вони не потрапили в оточення. Росія в особі свого президента Путіна погодилась надати гуманітарний коридор для їх безпечного відходу. Але під час руху вранці 29 серпня колона була віроломно розстріляна. Росіяни вкотре не дотримались власних обіцянок.

Під час тих подій загинуло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, а ще 300 потрапили у полон. Це були найбільші українські втрати за весь час бойових дій, що велись до початку повномасштабного вторгнення.

Оскільки колони оборонців виходили через соняшникові поля, символом пам’яті про ту трагедію став саме сонях. І під цим символом щороку 29 серпня по всій Україні, де це можливо, проходять пам’ятні заходи на вшанування подвигу українських героїв, які віддали своє життя за батьківщину. Зокрема цього дня у 2020 році у Кривому Розі було відкрито пам'ятник загиблим учасникам російсько-української війни "Іловайський хрест".

Раніше OBOZ.UA розповідав, скільки в Україні запроваджено державних свят.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader