Небезпечний навіть для здорових людей: популярний підсолоджувач пов'язали з утворенням тромбів
Небезпечний навіть для здорових людей: популярний підсолоджувач пов'язали з утворенням тромбів

Небезпечний навіть для здорових людей: популярний підсолоджувач пов'язали з утворенням тромбів

У сучасному світі використання підсолоджувачів є буденністю і їх можна зустріти в багатьох продуктах. Однак один із них виявився смертельно небезпечним.

Нещодавні результати дослідження, проведеного вченими, викликали серйозне занепокоєння багатьох експертів з приводу еритриту, широко використовуваного в низьковуглеводних і кето-продуктах штучного підсолоджувача. Згідно з науковою роботою, його вживання різко підвищує ризик згортання крові у певної групи цілком здорових людей, пише CNN.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідження, проведене Клівлендською клінікою та опубліковане в журналі Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, показало, що вживання еритриту більш ніж удвічі збільшує ризик утворення тромбів — фактора, який може призвести до серйозних серцево-судинних ускладнень. Доктор Стенлі Хейзен, провідний автор дослідження, наголосив на однаковості результатів, отриманих усіма учасниками, зазначивши, що в кожного випробовуваного після вживання еритриту підвищувалася реактивність тромбоцитів. Водночас контрольна група, яка споживала таку саму кількість глюкози, не виявляла такої самої активності в плані згортання крові, що змусило вчених всерйоз задуматися про безпеку еритриту.

Доктор Хейзен наголосив, що це було перше пряме порівняння впливу глюкози та еритриту на згортання крові, і результати були багато в чому однозначними — глюкоза не чинила такого ефекту на згортання, як підсолоджувач. Незважаючи на невеликий масштаб дослідження, результати виявилися досить тривожними, щоб уже привернути увагу інших експертів у цій галузі.

Доктор Ендрю Фріман, фахівець із профілактики серцево-судинних захворювань, визнав результати дослідження доволі показовими, хоча й не став рекомендувати негайно відмовитися від вживання еритриту. Фріман зазначив, що хоча дослідження порушує важливі питання про безпеку підсолоджувачів, для остаточних висновків необхідні додаткові дані.

Дослідження також викликало реакцію Ради з контролю за калоріями, галузевої асоціації, яка вже застерегла людей від поспішних висновків на підставі дослідження через невеликий розмір вибірки. Карла Сондерс, президент ради, стверджувала, що дозування еритриту в дослідженні було надмірним порівняно з тим, що зазвичай міститься в комерційних продуктах харчування. Однак доктор Хейзен заперечив, що дозування, використане в дослідженні, можна порівняти з тим, яке споживачі можуть засвоїти в одній порції деяких продуктів без цукру, що вказує на те, що навіть споживання повсякденних продуктів, що містять підсолоджувач, може нести в собі ризики для здоров'я.

Еритрит, цукровий спирт, який у природному вигляді міститься у фруктах і овочах, але часто виробляється штучно для комерційного використання, був популяризований як низькокалорійна альтернатива цукру, особливо в продуктах зі стевії та плодів монако. Їй надають перевагу не тільки за її підсолоджувальні властивості, а й тому, що вона не підвищує рівень цукру в крові та має менший проносний ефект порівняно з іншими спиртами. Однак результати цього дослідження свідчать про те, що широке використання цього підсолоджувача може бути пов'язане з прихованими і серйозними ризиками для здоров'я серця.

З огляду на ці висновки, споживачам, особливо тим, у кого вже є фактори ризику серцево-судинних захворювань, можливо, варто переглянути своє ставлення до еритритолу, заявили автори. Оскільки серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смерті в усьому світі, розуміння потенційних прихованих ризиків у раціоні харчування набуває вирішального значення. Результати дослідження можуть призвести до переоцінки безпеки еритриту та інших подібних підсолоджувачів, що стане поштовхом до проведення більш масштабних досліджень для визначення їхнього довгострокового впливу на здоров'я людини, вважають учені.

Раніше Фокус писав про те, що аспартам визнали "можливим канцерогеном". Найпоширеніший підсолоджувач пов'язали з раком, у зв'язку з чим у ВООЗ вирішили зробити заяву.

Також Фокус писав про те, щосукралоза також може бути небезпечною для здоров'я. Популярний цукрозамінник пошкоджує нашу ДНК.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я дослідження наука
Джерело матеріала
loader
loader