Нічний шум: як він впливає на якісний сон та чим загрожує здоров’ю
Нічний шум: як він впливає на якісний сон та чим загрожує здоров’ю

Нічний шум: як він впливає на якісний сон та чим загрожує здоров’ю

Факт залишається фактом: повноцінний сон є ключовим елементом здорового життя. Якщо вам не вдається регулярно висипатися, це може призвести до численних негативних наслідків для здоров'я, таких як ослаблення імунітету, набір ваги, підвищений ризик серцевих захворювань, онкологічних захворювань і навіть передчасної смерті.

Навіть якщо ви дотримуєтеся всіх правил здорового сну: займаєтесь фізичною активністю, їсте здорову їжу, контролюєте споживання кофеїну, використовуєте спальню тільки за призначенням і вимикаєте пристрої заздалегідь, є ще один фактор, про який ви навіть не здогадуєтеся, але він може негативно вплинути на ваш сон. І це нічний шум. Найбільша проблема полягає в тому, що шум може порушувати ваш сон, навіть не розбудивши вас, пише eatthis.com.

Це питання піднімається в новому звіті, опублікованому Healthy Hearing. Там згадуються попередні дослідження, проведені Всесвітньою організацією охорони здоров'я, які пов'язують шум із серцевими нападами.

За словами доктора Матіаса Баснера, професора сну та хронобіології, вплив шуму на порушення сну вважається одним із найбільш шкідливих ефектів шумового забруднення навколишнього середовища. Тож навіть коли ви спите, ваші вуха продовжують працювати.

Зайвий шум впливає на всі фази сну

Коли ви лягаєте спати, ваше тіло проходить чотири фази сну. Перша і друга фази – це легкий сон, третя – це повільний глибокий сон, а четверта – швидкий сон. Згідно з даними Healthy Hearing, шум може "подовжити" першу фазу сну, скорочуючи при цьому третю і четверту. Це негативно впливає на якість вашого сну.

"Шум також може активувати у вашому тілі тривожні сигнали, такі як викид адреналіну і кортизолу. Ваш пульс і артеріальний тиск тоді підвищиться. Це відбувається, навіть якщо ви не прокидаєтеся. Відтак, ваше тіло охороняє вас, поки ви відпочиваєте", – йдеться в звіті.

Яким гучним може бути шум?

Згідно з дослідженням, опублікованим у Annals of Internal Medicine, навіть шум на рівні 40 децибелів, може суттєво впливати на мозкову активність під час легких фаз сну. Для порівняння, науковці з Університету Пердью зазначають, що 40 децибелів – це приблизно рівень звуку пташиного співу.

Під час дослідження вчені заповнювали кімнати 10-секундними відрізками шуму, такими як розмови, дзвінки, злив води, звукові сигнали, рух дверей, пейджинг, брязкіт візка для білизни та гуркіт гелікоптера.

"На записах ЕЕГ мозкові хвилі добровольців показували незначне коливання під час засипання, а потім нерівномірні, схожі на активність під час неспання, коли відтворювалися ці шумові кліпи", – пише Scientific American.

Чи варто використовувати шумові машини?

Звукові машини, що створюють статичний білий шум, менш ефективні, ніж ті, що генерують рожевий шум, припускає Healthy Hearing. "Рожевий шум – це шелест листя, безперервний дощ, вітер і серцебиття", – йдеться в звіті.

Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Frontiers in Human Neuroscience, показало, що рожевий шум особливо ефективний для зміцнення глибокого сну у літніх людей і покращує функцію пам'яті.

Чи варто використовувати беруші?

Якщо ви мешканець міста або живете у шумному районі, беруші можуть значно допомогти знизити рівень небажаного шуму та покращити якість вашого сну.

Раніше OBOZ.UA розповів, що допоможе отримати повноцінний сон.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader