Каму-каму є доволі екзотичним фруктом, проте його екстракт часто можна зустріти у складі різноманітних добавок. І саме він, як з'ясували вчені, здатний врятувати печінку від серйозних ускладнень за небезпечного захворювання.
Нещодавнє дослідження, проведене Університетом Лаваля, продемонструвало потенційну користь фрукта каму-каму в боротьбі з неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) — захворюванням, на яке страждають понад сім мільйонів людей в одній лише Канаді. Корисні властивості, що допомагають впоратися з руйнівними і небезпечними наслідками для організму, можуть лягти в основу майбутніх методів лікування цієї непростої хвороби, пише News Medical.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Дослідження, проведене під керівництвом Андре Маретта, професора медичного факультету та наукового співробітника Інституту кардіології та пневмології Квебека, Університету Лаваля, засвідчило, що каму-каму значно знижує рівень жиру в печінці, що є важливим відкриттям для галузі лікування НАЖХП.
Під час 12-тижневого рандомізованого клінічного дослідження 30 учасників були розподілені в групу, яка приймала екстракт каму-каму або плацебо. Ефект був виміряний за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) для оцінки вмісту жиру в печінці. Результати виявилися вельми вражаючими: в учасників, які вживали екстракт каму-каму, рівень ліпідів у печінці знизився на 7,43%, тоді як у групі плацебо він збільшився на 8,42%.
"Це дуже значна різниця в 15,85%", — зазначив професор Маретт, наголошуючи на ефективності екстракту і контрасті його вживання та ігнорування. Сприятливий вплив каму-каму пояснюється багатим вмістом поліфенолів, які взаємодіють із кишковою мікробіотою. Ці поліфеноли метаболізуються мікробіотою в дрібніші молекули, які можуть бути засвоєні організмом, сприяючи зменшенню жирових відкладень у печінці.
Професор Маретт і його команда виявили два можливих механізми цього ефекту: зниження ліпогенезу (утворення ліпідних крапель у печінці) і стимуляція розпаду ліпідів шляхом окислення. Вони, ймовірно, і зумовлюють високу ефективність екстракту. Однак дослідження також виявило варіативність індивідуальної реакції на каму-каму, яка може залежати від вихідного складу кишкової мікробіоти людини.
Професор Маретт вважає, що розуміння цих факторів може привести вчених до пошуку способів підвищення ефективності екстракту каму-каму. Незважаючи на екзотичне походження фрукта, його екстракт легко доступний у формі капсул. Проте Маретт радить споживачам звертати увагу на вміст поліфенолів, оскільки не всі комерційні продукти однаково якісні. Він також наголошує на потенціалі журавлини, яка містить інші, але споріднені поліфеноли, припускаючи, що поєднання каму-каму і журавлини може дати синергетичний ефект, і це є чудовою темою для їхніх майбутніх досліджень.
Ця наукова робота, опублікована в журналі Cell Reports Medicine, відкриває нові області для лікування НАЖХП, зокрема за допомогою дієтичних добавок, і підкреслює важливість розуміння індивідуальної мікробіоти хворих для оптимізації ефективності перебігу терапії.
Раніше Фокус писав про те, що наука спростувала корисність дієти за групою крові. Хоча ідея приймання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й інтригуюче, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.
Також Фокус писав про супову дієту, здатну запобігти небезпечному захворюванню печінки. Дієта "супи і шийки" показала багатообіцяючі результати в недавньому дослідженні з лікування захворювань печінки, які несуть більш серйозні наслідки для здоров'я.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.