"Багатосотрічні амбіції": в ОП назвали, хто стоїть на заваді переговорів України з РФ
"Багатосотрічні амбіції": в ОП назвали, хто стоїть на заваді переговорів України з РФ

"Багатосотрічні амбіції": в ОП назвали, хто стоїть на заваді переговорів України з РФ

Михайло Подоляк назвав три ґрунтовні причини, чому будь-які переговори України із Путіним на цьому етапі будуть порожніми. Серед них — неможливість справедливих репарацій. За його словами, для цього необхідний певний міжнародний механізм.

Переговори України з Росією, а саме Володимиром Путіним, наразі не мають сенсу і не призведуть до справедливого міцного миру. Таку думку висловив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. У своєму Telegram він окреслив три ключові причини неможливості діалогу з Москвою на даному етапі.

Першою причиною він назвав неможливість довіряти росіянам. Подоляк зазначив, що у 1928 році за ініціативою Кремля був підписаний пакт Литвинова про відмову від війни як інструмента державної політики. Але з того часу Росія неодноразово порушувала міжнародні угоди, включно з Будапештським меморандумом 1994 року і Договором про українсько-російський кордон 2003 року.

"В основі нехтування миром лежать багатосотрічні амбіції щодо розширення імперії, від яких російське керівництво ніколи не відмовлялося…", — вважає Подоляк.

Другою причиною радник Єрмака вважає неможливість справедливих репарацій. За словами Подоляка, загальні збитки України від російської агресії оцінюються від 700 мільярдів до 1 трильйона доларів. Він вважає, що Росія не зможе виплатити таку компенсацію одночасно, і потрібен міжнародний механізм, подібний до того, який був створений для Іраку після окупації Кувейту.

"Але побудова такого механізму можлива лише за умови сприяння з боку уряду держави, що здійснила агресію. В Іраку для цього знадобилося позбавити посади, заарештувати й стратити Саддама Хусейна. Висновок зрозумілий і щодо Путіна особисто", — зазначив він.

Третьою причиною є неможливість покарання воєнних злочинців. Подоляк наголосив, що Путін є головним воєнним злочинцем і за статутом Міжнародного кримінального суду не має імунітету від переслідування за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Він прогнозує, що Путін опиратиметься будь-яким спробам розслідування і не видасть жодного зі своїх підлеглих.

"Усі війни з часом закінчуються, починаються переговори, підписуються мирні договори. Завадою на шляху до цього є лише одна особа… Прізвище цієї особи очевидне й дуже криваво вже вписане в історію…", — резюмував заступник керівника ОП.

На думку Подоляка, війна може закінчитися лише тоді, коли буде вирішене питання з Путіним, оскільки саме він є головною перешкодою на шляху до мирних переговорів і справедливого миру.

Нагадаємо, 24 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде робити все, аби змусити Володимира Путіна припинити війну дипломатичним шляхом. Але так само ЗСУ готові витиснути ворога з території України.

На думку Володимира Фесенка, голови Центру прикладних політичних досліджень "Пента", для початку переговорів України і Росії необхідно дочекатись виборів у США, адже "росіяни хочуть домовлятися з американцями".

Теги за темою
Росія Володимир Путін
Джерело матеріала
loader
loader