Чекати залишилось кілька днів: експерт підрахував, коли в Україні поменшає відключень світла
Чекати залишилось кілька днів: експерт підрахував, коли в Україні поменшає відключень світла

Чекати залишилось кілька днів: експерт підрахував, коли в Україні поменшає відключень світла

Наймасштабніший російський обстріл української енергетики 26 серпня вплинув на перебіг ремонтних робіт, які продовжуються на енергооб'єктах країни. Зараз Україна переживає екстрені відключення світла, проте ситуація з енергопостачанням може стабілізуватися вже найближчими днями – на початку вересня.

Такий прогноз озвучив директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко в ефірі "Київ24". Слід враховувати, що оскільки внаслідок атаки РФ постраждали системи розподілу струму, ситуація зі світлом відрізняється в різних областях.

"Очікується, що ситуація в енергосистемі, зокрема у Києві, покращиться у вихідні і стабілізуватиметься з вівторка-середа 3-4 вересня", – вважає експерт. При цьому він зазначив, що ремонти продовжуються і після атаки.

"Зараз проходять ремонтні роботи. Вони могли б завершитися швидше, але росіяни обстріляли об'єкти касетними боєприпасами. Тому ремонт не можна було проводити, доки їх не зберуть", – зазначає Омельченко.

Водночас енергетики не дають конкретних прогнозів на найближчі дні. Про це, зокрема, попередили в енергокомпанії ДТЕК.

"Поки йде ліквідація наслідків обстрілу, робити прогнози складно... Але минулого і позаминулого року ми також відновлювалися після масштабних атак ворога... Є всі необхідні ресурси, потрібен лише час. Коментувати стан конкретних об'єктів та терміни ремонту зараз недоречно, це може допомогти ворогові планувати нові атаки", – розповіли в компанії.

Нагадаємо, під час останньої атаки на енергетику України РФ використала ракети з касетною бойовою частиною – щоб збільшити площу ураження. Як повідомив член наглядової ради "Укренерго" Юрій Бойко, однією з цілей Росії було створення технічної неможливості видачі потужності з атомних електростанцій.

"Коли касетна ракета розривається над підстанцією, відбувається велика кількість дрібних пошкоджень іншого обладнання. Величезна кількість об'єктів була метою – не п'ять випадкових підстанцій", – розповів Бойко.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше стало відомо, що внаслідок російського обстрілу в Україні відключилися енергоблоки АЕС. У зв’язку з цим Україна вже ноту протесту керівництву Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader