В Україні батьки судяться із невісткою за ембріони їхнього покійного сина: шокувальні подробиці
В Україні батьки судяться із невісткою за ембріони їхнього покійного сина: шокувальні подробиці

В Україні батьки судяться із невісткою за ембріони їхнього покійного сина: шокувальні подробиці

Жінка каже, що хоче дітей, проте їй потрібно оговтатись через втрату коханого.

Батьки після смерті єдиного сина хочуть відсудити у невістки ембріони, які були створені завдяки репродуктивним технологіям. Спочатку вони тиснули на дружину свого сина, щоб вона перенесла ембріони якомога швидше і народжувала їм онуків. Коли отримали відмову, бо та не могла відійти від смерті коханого чоловіка і перші місяці жила на заспокійливому та снодійному, то пішли до суду.

Такого процесу в Україніще не було. Чому експерти називають цю справу сумішшю середньовіччя і найновіших технологій - ексклюзивна тема від Ірини Маркевич.

Жінка пережила смерть чоловіка, а його батьки вимагають від неї онуків

Анастасія прожила у шлюбі з Олександром 5 років. Мріяли про діте , але довелося звертатися за допомогою до репродуктологів. І у лютому 2022 року у них було 6 ембріонів.

"На початку березня ми планували переніс ембріона, в лютому почалася війна і не знаючи, що буде далі ми вирішили почекати трохи щоб прийняти якесь рішення", - каже жінка. 

Однак вже за місяць Олександр потрапив у лікарню з сильним болями у животі.

"Йому зробили операцію сказали що не специфічний язвений коліт. Він був реанімації. В останні дні я буда з ним до останнього... Вийшов лікар і сказав, що він помер", - згадує Анастасія. 

З цього моменту її життя перетворюється на пекло. Вона важко переживає смерть коханого чоловіка. Горем вбиті і батьки Олександра. В родині завжди були гарні стосунки, але все змінюється, коли свекри починають вимагати, щоб Анастасі йшла в клініку і якнайшвидше народила їм онуків.

"Як я можу народжувати дітей, якщо я п'ю заспокійливе, снодійне. Я не можу спати, про яких дітей йде мова. Потім пішло про те, що якщо ти не можеш - давай запросимо сурогатну матір, хай вона народить цих дітей. Я їм сказала, що рік після смерті, я не готова про це говорити", - згадує жінка. 

Анастасія переконує, що на цьому ґрунті розвивається конфлікт - батьки чоловіка просять виїхати з його квартири, примушують відмовитися він спадщини і переривають усі контакти. Настя шукає розради у роботі - вона фахівець в ІТ-сфері, отже знаходить нову роботу і іде з країни. Вже за кордоном вона дізнається - свекри намагаються відсудити її ембріони.

Батьки покійного чоловіка вимагають продовження роду

Цей судовий процес триває понад рік. Інтереси Володимира і Тетяни Кузьменків представляє адвокат. Саме він передає їх точку зору у цій справі. 

"Мої клієнти - літня подружня пара. Син єдиний, він помер. І вони хочуть продовження роду, а відтак претендують на кріоконсервовані ембріони. У них були домовленості із жінкою їх сина, проте ці домовленості не були реалізовані і відповідно вона відмовилась на запліднення і вони змушені були звернутися до суду. Вони хочуть реалізувати волю за життя свого сина, хочуть використати ці кріоконсервовані ембріони для народження дитини", - каже адвокат Кирило Федорчук. 

Що каже адвокат Анастасії

Адвокат захисту в суді пояснює, що ембріони не можуть переходити у спадок до родичів. У їх складі генетичний матеріал не тільки сина Кузьменків, але і яйцеклітина Анастасії. І нагадує, що в Україні не можна скористатися сурогатним материнством з соціальних мотивів. 

"Я хочу дитину, щоб продовжити рід, я хочу більше дітей, я хочу дитину від тої жінки чи демографічна криза - це нонсенс це абсурд! Є ще один момент у законодавстві - послугами сурогатної матері, яка виношує дитину можуть скористатися подружні пари, які лікують безпліддя", - каже адвокат Анастасії Владислав Бобух. 

Коли можна скористатись сурогатним материнством

При цьому є чіткий перелік діагнозів, які засвідчує, що жінка не може виносити дитину.

"Сурогатне материнство - це, коли у людей є проблеми з безпліддям. Подальша реалізація цього ембріона, я не впевнена що його взагалі можна реалізувати", - каже експертка з медичного права Олена Бабіч.

Експертка з медичного права Олена Бабіч вважає дивовижею, що такий процес взагалі триває. В одній справі зійшлися високі технології репродуктивної медицини і середньовіччя.

"Це такий прецедент, що кожна жінка має запитувати батьків свого чоловіка, що робити з ембріонами - народжувати від їх сина, чи робити переривання вагітності, тобто вирішує не жінка, розпоряджатися буде не вона, а бабуся з дідусем", - пояснює експертка. 

Адвокат родини Кузьменків, каже їх клієнти усвідомлюють, що скористатися ембріонами на даному етапі в Україні не можуть. Однак вони сподіваються, що в майбутньому ситуація зміниться і розраховують на тривалий процес

"У разі успішного завершення цієї справи на користь моїх клієнтів і визнання за ними права використання, можливо на той момент вже використання цих біологічних матеріалів можливо, на той час вже буде інше законодавство тому що мова йде про тривалий процес", - каже адвокат подружжя. 

Експертиза може зашкодити ембріонам

Зокрема вони домоглися від суду генетичної експертизи, не дивлячись на те, що це може зашкодити ембріонам

ТСН отримала відповідь на запит від експертно - криміналістичного центру МВС, де повідомили що проведення такого дослідження передбачає повне або часткове знищення ембріона.

Це перший і єдиний процес в Україні, коли судяться за ембріони. При цьому вони під арештом і мама ними скористатися не може.

"Звичайно я б хотіла народити дитину від цього чоловіка, я його дуже кохала. Я хочу мати цю можливість в майбутньому", - каже жінка. 

Рішення цього суду чекає уся медична спільнота, бо по суті воно може стати прецедентом для будь-якої пари, яка має заморожені ембріони. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 30 серпня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Джерело матеріала
loader
loader