Організм зачахне всього за три тижні: вчені розповіли про найшкідливіші продукти
Організм зачахне всього за три тижні: вчені розповіли про найшкідливіші продукти

Організм зачахне всього за три тижні: вчені розповіли про найшкідливіші продукти

Харчування є не тільки серйозним способом підзарядитися протягом доби, а й довгостроковим фундаментом нашого організму. Однак у всьому його достатку існує кілька продуктів, які здатні дуже швидко похитнути наше здоров'я.

Нове дослідження, проведене Оксфордським університетом, засвідчило, що вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як тістечка, чіпси та гамбургери, може завдати шкоди організму вже через три тижні, навіть без збільшення ваги. Однак інформованість про процеси, що відбуваються в тілі, і методи балансування такого харчування може допомогти уникнути сумних наслідків, пише Mail Online.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідження вчених, опубліковане в журналі Clinical Nutrition, виокремило потенційну небезпеку цих продуктів для здоров'я серця і загального самопочуття. Під час дослідження учасників розділили на дві групи: одна дотримувалася дієти з високим вмістом насичених жирів, а інша споживала корисніші поліненасичені жири, що містяться в таких продуктах, як жирна риба і горіхи.

Протягом 24 днів обидві групи підтримували свою вагу, але різниця в показниках здоров'я була разючою. У тих, хто дотримувався дієти з насиченими жирами, спостерігалося значне погіршення основних показників здоров'я, зокрема, підвищився ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а вміст жиру в печінці збільшився на 20%, що підвищило ризик розвитку діабету 2 типу. Крім того, у цих людей приблизно на 10% підвищився рівень загального холестерину і ЛПНЩ, відомого як "поганий" холестерин.

У групі, яка споживала поліненасичені жири, навпаки, спостерігалося помітне поліпшення здоров'я. Рівень холестерину знизився приблизно на 10%, а запаси енергії в серцевому м'язі збільшилися. Нікола Срнич, провідний дослідник, підкреслив, що тип споживаних жирів, а не їхня кількість, відіграє вирішальну роль у впливі на здоров'я серцево-судинної системи. Срнич звернув увагу на швидкі негативні зміни, пов'язані з дієтами з високим вмістом насичених жирів, зазначивши, що вони можуть проявитися вже через три тижні.

Для підтримання збалансованого харчування Національна служба охорони здоров'я Великої Британії рекомендує вживати в їжу крохмалисті вуглеводи, як-от цільнозерновий хліб, рис і макарони, у поєднанні з щонайменше п'ятьма порціями фруктів і овочів щодня. Також рекомендується обмежити споживання насичених жирів до 20 г для жінок і 30 г для чоловіків на день. Споживання ненасичених жирів з таких джерел, як риба, горіхи та деякі види олій, може значно поліпшити здоров'я серця.

Роблячи усвідомлений вибір продуктів харчування, люди можуть краще контролювати рівень холестерину і знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як хвороби серця і діабет 2 типу, що може врятувати мільйони життів, вважають автори.

Раніше Фокус писав про потенційну смертельну небезпеку грейпфрутового соку. Дослідники виявили докази того, що фреш із цього тропічного фрукта може виявитися вкрай небезпечним.

Також Фокус писав про те, як вживання картопляного соку може допомогти в боротьбі з раком. Вчені з Познані виявили, що перетравлення картопляного соку може допомогти при запаленні кишечника і навіть у боротьбі з онкологічним захворюванням.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я дослідження продукти наука
Джерело матеріала
loader
loader