6 порад для прискорення метаболізму: як ефективно спалювати жир
6 порад для прискорення метаболізму: як ефективно спалювати жир

6 порад для прискорення метаболізму: як ефективно спалювати жир

Метаболізм — це процес, за допомогою якого організм перетворює їжу на енергію. Він не зупиняється ні на секунду, працюючи навіть тоді, коли ви сидите чи спите, спалюючи калорії та активуючи всі життєві функції, такі як дихання, травлення, кровообіг тощо.

На швидкість метаболізму впливають різноманітні фактори, зокрема вік, генетика, фізична активність та харчування. Щоб зменшити жирові відкладення, включаючи жир на животі, важливо активізувати метаболізм, покращуючи його роботу. Як це зробити, розповіли в Eat This, Not That.

Виконуйте фізичну активність

Жирові клітини схожі на сплячі, що потребують мало енергії та є неактивними. Регулярні фізичні вправи допомагають зменшити ці клітини та замінити їх на м’язові, які швидше спалюють калорії. Навіть люди з геном FTO, що уповільнює метаболізм, можуть втратити вагу на рівні з іншими, якщо займаються спортом регулярно протягом 4 тижнів.

Нарощуйте м’язи

М'язи спалюють більше калорій, ніж жир, навіть у стані спокою, а тому важливо їх підтримувати. Силові тренування, такі як підняття ваг, можуть підвищити метаболізм на 48-72 години після тренування. Крім того, з віком регулярні силові вправи допомагають підтримувати метаболізм і запобігти втраті м'язової маси.

Виконуйте силові вправи

Щоб м’язи були метаболічно активними, тренуйтеся 2-3 рази на тиждень та зосереджуйтеся на комплексних вправах. Включайте в тренування базові вправи, такі як жим лежачи, підтягування, присідання, станова тяга та жим. Поступово збільшуйте вагу або додайте одне повторення на тиждень для ефективного росту м’язів.

Дозвольте підшлунковій залозі перепочити

Щоб уникнути збільшення ваги, обмежте споживання калорійних напоїв та перекусів. Дайте організму час відпочити між прийомами, утримуючи їжу після обіду до сніданку або обіду наступного дня. Це дозволить вашому тілу використовувати накопичений жир як джерело енергії.

Їжте більше здорової їжі

Дієти, що супроводжуються голодуванням, можуть уповільнити метаболізм та перейти в режим виживання, що є шкодить організму. Натомість регулярне споживання їжі підтримує активний метаболізм, забезпечує більше енергії для тренувань і допомагає спалювати калорії завдяки термічному ефекту їжі. Збільшення споживання білка може допомогти зберегти м'язову масу та прискорити спалювання жиру.

Практикуйте періодичне голодування

Періодичне голодування може підвищити метаболізм, знижуючи рівень інсуліну та сприяючи використанню накопичених жирів. Обмеження прийому їжі до певного проміжку часу, наприклад, 8 годин на день, може бути ефективним. Голодування також може підвищити рівень гормонів росту, що допомагає нарощувати м’язи та підтримувати їх для кращого метаболізму.

РанішеOBOZ.UA розповів, які звички сповільнюють ваш метаболізм.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader