"Рішення вже ухвалено": Британія дозволить Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ -ЗМІ
"Рішення вже ухвалено": Британія дозволить Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ -ЗМІ

"Рішення вже ухвалено": Британія дозволить Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ -ЗМІ

Рішення про застосування Storm Shadow для ударів по російських цілях було ухвалене непублічно, розповіли у The Guardian.

Держсекретар США Ентоні Блінкен та глава МЗС Великої Британії Девід Леммі під час візиту до Києва натякнули, що їх країни знімуть обмеження на використання Україною західної далекобійної зброї проти військових об'єктів у Росії. Рішення вже ухвалили приватно. Про це пише The Guardian, посилаючись на джерела у британському уряді.

Блінкен і Леммі провели зустріч із президентом Володимиром Зеленським та запевнили, що передадуть результати перемовин своїм "босам" – президенту Джо Байдену і прем'єр-міністру Кіру Стармеру.

Виступаючи в Києві разом із міністром закордонних справ Великобританії Девідом Леммі, Блінкен підкреслив, що США "з першого дня" адаптували свою політику залежно від розвитку подій на фронті в Україні і продовжуватимуть це робити.

За словами Леммі, відправка Іраном балістичних ракет до Росії, про що стало відомо останніми днями, вплинула на зміну стратегічного підходу Вашингтона і Лондона. Такі дії він назвав "значною і небезпечною ескалацією".

За даними джерел з уряду Великобританії, рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow по цілях у Росії вже прийнято, проте офіційного оголошення про це, ймовірно, не буде під час зустрічі Байдена і Стармера у Вашингтоні.

Водночас ця тема стане частиною загального обговорення війни в Україні та способів її завершення. Лідери США та Британії також планують не привертати занадто багато уваги до конкретних систем озброєння, оскільки метою дискусії є загальна стратегія.

"Спільний візит Блінкена і Леммі до Києва в середу для зустрічі з Зеленським не відбувся б, якби не було позитивного рішення щодо Storm Shadow. Але публічне оголошення про ракети великої дальності в Києві вважалося б зайвою провокацією", - зауважили британські урядовці у коментарі The Guardian.

Водночас, ймовірно, США все ще залишать обмеження щодо використання Україною ракет, радіус дії яких становить щонайменше 190 миль, щоб "уникнути необдуманих або непотрібних атак".

Виступаючи в Києві, Леммі відмовився розкривати деталі приватних переговорів, щоб не надати Путіну "перевагу". Він гостро розкритикував російську агресію та звинуватив Путіна в імперіалізмі і фашизмі, назвавши його дії "нахабними і жадібними".

Новина доповнюється...

Джерело матеріала
loader
loader