Метаболізм після 20 років не уповільнюється: дослідження спростовує міф
Метаболізм після 20 років не уповільнюється: дослідження спростовує міф

Метаболізм після 20 років не уповільнюється: дослідження спростовує міф

Напевно ви неодноразово чули, що метаболізм з віком сповільнюється, і це робить процес схуднення надзвичайно складним. Але нове дослідження ставить під сумнів це твердження, доводячи, що воно є неправдивим.

Вчені кажуть, що рівень метаболізму не змінюється від 20 до 60 років, лише потім – значно знижується. Видання eatthis.com розповідає про це детальніше.

Професор еволюційної антропології в Університеті Дюка Герман Понтцер разом із командою науковців досліджував вплив розмірів тіла та віку на кількість витраченої енергії протягом дня. Це дослідження, опубліковане в журналі Science, стало першим масштабним аналізом цього питання.

Як і очікувалося, Понтцер зазначив, що "обмін речовин прискорюється разом із збільшенням розмірів тіла". Тобто, чим більше ваше тіло, тим більше калорій ви спалюєте. Однак найцікавіша частина дослідження полягає в іншому: метаболізм насправді не зменшується після досягнення середнього віку. Насправді, він залишається стабільним у віці від 20 до 60 років.

Дослідження показало, що метаболізм людини тримається на підвищеному рівні протягом дитинства, поступово сповільнюється під час підліткового віку, а до 20 років досягає рівня дорослої людини. Але приготуйтеся до несподіванки! Як зазначив Понтцер, "найбільшим сюрпризом стала стабільність нашого метаболізму в середньому віці. Щоденні витрати енергії залишаються дуже стабільними від 20 до 60 років. Немає уповільнення в середньому віці, і навіть менопауза не викликає змін. Тому збільшення ваги в зрілому віці не можна пояснити уповільненням метаболізму".

Все ж таки, певний зв'язок між старінням і зниженням метаболізму існує, але він стає помітним лише після 60 років. Науковці виявили, що після 60 років метаболізм знижується на 7% кожні 10 років. "До моменту, коли чоловіки та жінки досягають 90 років, їхні щоденні енергетичні витрати на 20-25% нижчі, ніж у дорослих у віці 50 років. І це після урахування розмірів та складу тіла", – зазначає Понтцер.

Ця "метаболічна карта", як назвав її Понтцер, відкриває шлях до подальших досліджень, спрямованих на підтримку високого рівня метаболізму в літньому віці.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як підтримувати свою форму.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader