У Путіна немає планів на війну у 2025 році, економіка Росії тріщить по швах
У Путіна немає планів на війну у 2025 році, економіка Росії тріщить по швах

У Путіна немає планів на війну у 2025 році, економіка Росії тріщить по швах

У Росії все ще є сили для війни проти України, але найближчими місяцями Москва захоче знизити градус бойових дій.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Росія планує закінчити війну до кінця 2025-го - початку 2026 року, причому своєю перемогою. За його словами, влітку 2025 року противник зіткнеться з нестачею військових на полі бою, потребою в мобілізації та загостренням проблеми з економікою.

Будь-які прогнози - справа невдячна, але становище Росії не викликає питань. Їй важко і з кожним місяцем стає дедалі важче. Проте об'єктивно Росії все ще вистачає сил воювати проти України. Поки Захід демонструє нерішучість, Кремль забезпечує собі перевагу співпрацею з тираніями і диктатурами, які за гроші готові допомагати Москві різними "плюшками", такими як ракети або шахеди.

І тому навряд чи можна говорити про те, що Росія зламається у військовому плані. Люди для війни знайдуться: не прийдуть воювати за 25 тисяч доларів одноразової виплати, так підуть за $30 тисяч. Думаю, що вже до Нового року планка перевищить показник і в $35 тисяч. Подібні виплати для Росії - не проблема. Головне, щоб були гроші.

На жаль, західні санкції ситуацію суттєво не змінюють. Не можна, умовно кажучи, взяти, загіпнотизувати консервну банку, відкачати повітря, щоб Російська Федерація загинула. От якби в період, умовно кажучи, лютого-серпня 2022 року було запроваджено всі 14 пакетів санкцій, то Росія б задихнулася. Утім, економіка дійсно тріщить по швах: місцями просідає нафта, а технології коштують дедалі дорожче. Якщо раніше, наприклад, якась деталь коштувала 1000 доларів, і чекати на неї треба було тиждень, то тепер ціна зросла до 3000 доларів з очікуванням тривалістю в місяць.

На мій погляд, з огляду на те, що Росії з кожним місяцем дедалі важче, Кремль не налаштований на війну ще й у 2025 році. Москва ще на початку цього року розраховувала, що на виборах президента США переможе проросійський кандидат, і вже 2025 року можна буде вийти на завершення війни. Тому в Росії немає плану щодо ведення війни наступного року. Принаймні, він не до кінця сформульований.

Думаю, що Росія вже найближчими місяцями захоче знизити градус війни. Адже навіть у БРІКС уже кажуть, мовляв, хлопці, треба зав'язувати, і якось виходити із ситуації. І можливий план Москви виглядає наступним чином: максимально активізуватися в Курській області, щоб вибити звідти наші війська, паралельно просуваючись у напрямку Покровська і захоплюючи якомога більше територій у Донецькій області. Коли співпадуть просування в Курській і Донецькій областях, представники Росії вийдуть на світову арену і скажуть, що готові до перемовин. Адже доки українські війська на Курщині, росіяни не можуть говорити про умови перемовин "лише з урахуванням поточних реалій на землі". Наразі ця формула не працює, спрацює вона тільки у разі витіснення ЗСУ з Курської області.

Що стосується умов перемовин, можливим є варіант домовленостей щодо ситуації із Запорізькою АЕС. Імовірний сценарій, за якого її передадуть у підпорядкування МАГАТЕ, після чого буде створено, умовно кажучи, 30-кілометрову зону, де не буде ані українських, ані російських військових. Контролювати цю зону доручать, наприклад, міжнародному поліцейському контингенту.

Крім того, з боку Росії є чутки про те, що Україні нібито щось віддадуть - частину Херсонської або частину Запорізької областей. Але поки що це лише чутки, які нічим не підтверджені.

Загалом, я вважаю, що вже цього року буде активний дрейф у бік мирних перемовин. Можливо, знизиться інтенсивність бойових дій, або вони взагалі припиняться. Утім, зараз про це рано говорити.

Чи розраховує Росія піти далі Донбасу? Офіційних заяв про це поки що не було. Нічого не заважало, наприклад, Пєскову або Захаровій вийти і сказати, що росіяни хочуть захопити ще й Дніпропетровську область. Заяви пропагандистів - це інша розмова, але в рамках офіційного дискурсу таких "забаганок" ми поки що не чули.

Звичайно, є великий ризик, що Росія в разі захоплення всього Донбасу спробує побудувати буферні зони в Дніпропетровській і Харківській областях. Навіть якщо росіяни зайдуть на 5-10 квадратних кілометрів до Дніпропетровської області, то Кремль уже отримає стимул говорити про те, що його війська, мовляв, хочуть тепер окупувати ще й Дніпро. Це стало б ударом і для України, адже тоді війна розширилася б уже й на Дніпропетровську область.

Іван Ступак, військовий експерт, колишній співробітник Служби безпеки України, спеціально для Главреда

Хто такий Іван Ступак

Іван Ступак - військовий експерт, колишній працівник СБУ.

Закінчив Національну академію СБУ. Після завершення навчання близько 9 років працював на оперативних і керівних посадах у Головному управлінні СБУ в Києві та Київській області. Займався протидією економічним злочинам.

Джерело матеріала
loader
loader