Пенсію в Україні можна отримати чужим коштом. Хто і як за це заплатить
Пенсію в Україні можна отримати чужим коштом. Хто і як за це заплатить

Пенсію в Україні можна отримати чужим коштом. Хто і як за це заплатить

Пенсію в Україні можна отримати чужим коштом. Хто і як за це заплатить

Нині певного рівня пенсійного благополуччя можна досягти з допомогою добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Першопрохідці вже є. Станом на 1 вересня 2024 року укладено 3317 договорів (із них за себе 2879), сплачено добровільних внесків на суму 29,3 млрд грн, здійснено 13208 платежів (за себе — 11082).

Хто і як може приєднатися

Слід нагадати, що добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування — це простий спосіб здійснювати добровільні страхові внески для збільшення власних пенсійних виплат у майбутньому або для адресної підтримки інших пенсіонерів.

Вітчизняне законодавство дозволяє людям, у яких відсутній необхідний страховий стаж, брати добровільну участь у солідарній або накопичувальній системі пенсійного страхування відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (згідно із Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Тобто громадяни вправі докупити за власні кошти чи за рахунок підтримки меценатів необхідний для призначення пенсії стаж. Це можуть зробити особи, які досягли 16-річного віку та не належать до числа тих, кому призначено пенсію в солідарній системі. Студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою, а також в аспірантурі та докторантурі; члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню.

Окрім того, таке право мають навіть іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, а також громадяни України, які постійно проживають або працюють за її межами.

Усі вищеперелічені категорії перед підписанням договору мають пройти електронну ідентифікацію шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації BankID чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного додатка порталу «Дія», або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду (ПФУ).

Однак перед тим необхідно подати дані про особу, яка підписує договір, а в разі його укладення на користь третьої особи — також відомості про неї (прізвище, власне ім'я, по батькові; дата народження; реєстраційний номер облікової картки платника податків). Зауважимо, що цього року налічується 41 меценат, з них 35 перерахували кошти на персональні рахунки.

Якщо особа є в базі системи персоніфікованого обліку, то після підписання в електронній формі заяви про приєднання до договору засобами програмного забезпечення формується повідомлення про укладання договору та реквізити рахунку Пенсійного фонду, відкритого в банку.

Однак слід мати на увазі, що є причини, за яких податкова може відмовити в укладенні договору добровільної участі у страхуванні. Їх небагато: у разі, якщо особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню; не відповідає переліченим вище вимогам; надала неповні або недостовірні відомості; раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачених договором умов; бажає укласти договір на строк менше одного року.

Якщо ж усе в порядку, то договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування укладається з Пенсійним фондом. Порядок його підписання затверджений постановою правління ПФУ від 1 лютого 2023 року №6-1.

Документ можна укласти в електронній формі: через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду; мобільний додаток «Пенсійний фонд» на електронному носії, критерії якого підтримують його використання; засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного додатка порталу «Дія».

Треба наголосити на тому, що договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування можна укласти на користь третьої особи, але за умови, що дані про неї є в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.

Скільки, коли та куди платити

Якщо конкретно говорити про добровільну сплату коштів, то їх чотири види. Передусім ідеться про доплату до мінімального страхового внеску. Приміром, якщо сплачена сума страхового внеску була менша за мінімальну, можна доплатити до мінімального страхового внеску в такий спосіб, щоб загальна сума коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок.

Можна також добровільно сплатити єдиний внесок за поточні періоди. Тобто суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду. Цей місяць зарахують до страхового стажу та за нього буде враховано заробітну плату — для незастрахованих осіб, а для застрахованих — збільшено зарплату для обчислення пенсії.

Ще один варіант — добровільно сплатити єдиний внесок за попередні періоди. У цьому разі особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь. Але цей термін не може бути меншим за один рік (крім договорів про одноразову сплату).

Четвертий спосіб участі — благодійні пожертви на виплату пенсій. Ним може скористатися будь-яка юридична або фізична особа, громадянин, який проживає в Україні або за кордоном. Вони можуть сплатити певну суму коштів, яка буде спрямована на пенсійні виплати конкретному пенсіонеру або використана як додатковий фінансовий ресурс Фонду.

Щодо розміру страхових внесків, періодичності та строків їхньої сплати, то їх самостійно визначає особа, яка укладає договір. Сплачені суми зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду. В тому разі, якщо сума заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески, перевищуватиме максимальну величину заробітної плати (доходу), з якої вирахувано внески, надлишок коштів зарахують на наступний місяць.

Інформація про сплату до системи персоніфікованого обліку вноситься ПФУ автоматично за фактом зарахування коштів, і надсилається повідомлення в особистий кабінет застрахованої особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Варто звернути увагу на те, що суми коштів за договором про добровільну сплату страхових внесків не підлягають поверненню, крім випадків їхнього помилкового перерахування. Якщо від них відмовляється особа, на користь якої укладено договір, то кошти зараховуються до бюджету ПФУ.

Сплачені суми єдиного внеску в разі дострокового розірвання договору про добровільну участь також не підлягають поверненню. При цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання звітності, що містить відомості про суми добровільних внесків, передбачених договором.

Джерело матеріала
loader
loader