Західні союзники скептично оцінюють "план перемоги" Зеленського, - Bloomberg
Західні союзники скептично оцінюють "план перемоги" Зеленського, - Bloomberg

Західні союзники скептично оцінюють "план перемоги" Зеленського, - Bloomberg

За інформацією Bloomberg, західні чиновники намагаються знизити очікування щодо плану завершення війни, який президент Володимир Зеленський презентує цього тижня в Нью-Йорку. Вони не вважають, що це призведе до прориву у конфлікті з Росією.

Один із джерел, знайомих із розмовами Зеленського з іноземними лідерами, на умовах анонімності повідомив, що в так званому "плані перемоги" президента немає реальних сюрпризів і він не є значним переломним моментом. Інший чиновник описав його як "список побажань".

Така похмура оцінка плану підкреслює зростаюче відчуття песимізму серед союзних країн, оскільки війна затягується на третій рік. Союзники також побоюються послаблення підтримки України, якщо колишній президент Дональд Трамп повернеться до влади після виборів, які відбудуться лише через шість тижнів.

За словами двох чиновників, принаймні один із союзників запропонував, що настав час для нового раунду контактів з президентом Володимиром Путіним, або з боку Зеленського, або інших країн.

Західні країни також починають турбуватися про власну безпеку, оскільки Росія продовжує виробництво зброї, яке може мати вплив за межами України. За даними Bloomberg, Москва має намір збільшити витрати на оборону до історичного максимуму в 13,2 трильйона рублів (142 мільярда доларів) у 2025 році.

Зеленський представляє свій план на полях щорічного засідання Генеральної Асамблеї ООН. Другий чиновник зазначив, що хоча союзники хочуть підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, президенту необхідно прояснити, як може виглядати мир.

У п'ятницю Зеленський заявив журналістам, що план спрямований на те, щоб поставити його країну в сильнішу позицію для майбутніх дипломатичних переговорів з Росією. Київ побоюється, що припинення вогню без чітких гарантій залишить Путіну можливість завдати удару знову після переозброєння.

Керівник офісу президента Андрій Єрмак у понеділок заявив у Раді з міжнародних відносин у Нью-Йорку, що план передбачає запрошення до вступу в НАТО і закликав партнерів ігнорувати погрози Росії щодо ескалації.

На вихідних Зеленський відвідав завод боєприпасів у Скрентоні, штат Пенсільванія - рідному місті президента Джо Байдена - намагаючись тримати боротьбу України в центрі уваги. Він планує представити Байдену "план перемоги" пізніше цього тижня.

Теги за темою
Володимир Зеленський Джо Байден
Джерело матеріала
loader