Блінкен прокоментував "план перемоги" Зеленського та продовження підтримки України
Блінкен прокоментував "план перемоги" Зеленського та продовження підтримки України

Блінкен прокоментував "план перемоги" Зеленського та продовження підтримки України

Державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю ABC Good Morning America розкрив деталі американської підтримки України та оцінив перспективи її перемоги у війні проти Росії.

За словами Блінкена, президент України Володимир Зеленський представить свій "план перемоги" президенту Джо Байдену під час візиту до Білого дому. "Я був у Києві кілька тижнів тому з президентом Зеленським. Я чув частини цього плану, але він представить весь план президенту Байдену, коли зустрінеться з ним цього тижня, і ми чекаємо на це", - зазначив держсекретар.

Блінкен підкреслив, що США не мають сумнівів у здатності України перемогти у війні. Він нагадав про провал початкових планів Путіна: "Пам'ятайте, що Путін намагався зробити. Він намагався увійти і стерти Україну з карти. Він зазнав невдачі в цьому. Це не вдасться".

Держсекретар розповів про постійну адаптацію американської допомоги до потреб України: "На кожному кроці, ще до російського вторгнення, ми намагалися переконатися, що Україна мала те, що їй було потрібно, коли це було потрібно, щоб захиститися від російської агресії".

Відповідаючи на питання про можливість ударів по території Росії, Блінкен зазначив: "Ми дивимося на те, як ми можемо переконатися, що Україна є найефективнішою у стримуванні та боротьбі з цією російською агресією".

Блінкен підкреслив важливість підтримки України не лише для неї самої, але й для всього світового порядку: "Це стосується не лише України. ООН була створена після двох світових війн, щоб переконатися, що не буде третьої. І одна з речей, які вона зробила, - це об'єднала країни, щоб сказати, що є основні правила. Одна країна не може просто напасти на іншу, перемалювати її кордони силою, диктувати іншій країні її майбутнє, її рішення".

За словами Блінкена, дозвіл Росії безкарно порушувати ці принципи може призвести до глобальних наслідків: "Якщо ми дозволимо цьому статися безкарно, якщо ми дозволимо порушити ці основні принципи, ці основні правила, то це відкритий сезон. Потенційні агресори всюди скажуть: "Гей, ми теж можемо це зробити". Це світ, повний конфліктів, не добрий світ для Сполучених Штатів".

Держсекретар наголосив, що саме тому США разом з більш ніж 50 іншими країнами працюють над тим, щоб допомогти Україні не лише захистити себе, але й захистити ці принципи, які лежать в основі міжнародної системи.

Нагадаємо, Білий дім працює над планом Б для продовження військової допомоги Україні.

Джерело матеріала
loader