Прем'єр Естонії закликав ЄС значно збільшити витрати на оборону, щоб його сприймали всерйоз
Прем'єр Естонії закликав ЄС значно збільшити витрати на оборону, щоб його сприймали всерйоз

Прем'єр Естонії закликав ЄС значно збільшити витрати на оборону, щоб його сприймали всерйоз

Прем'єр-міністр Естонії Крістен Міхал вважає, що Євросоюзу слід значно збільшити витрати на оборону, інакше Європу не сприйматимуть всерйоз.

Про це він сказав у своїй вступній промові на 18-й щорічній Балтійській конференції з оборони, що проходить у Таллінні, йдеться у повідомленні естонського уряду, передає "Європейська правда".

Міхал звернув увагу на те, що Росія готується до тривалого протистояння і її військові можливості зростають.

"Щоб відповісти на виклики, які кидає нам нинішня безпекова ситуація, необхідно інвестувати значно більше в оборону й оборонну промисловість – не просто додатковий мільярд чи два, а сотні мільярдів.

Поставлена в НАТО зараз планка для інвестицій у 2% ВВП надто низька, і якщо ми хочемо, щоб Європу сприймали всерйоз, ця цифра має бути піднята щонайменше до 2,5% або 3% ВВП на наступному саміті НАТО в Гаазі", – сказав прем'єр Естонії.

"Я також закликаю ЄС значно збільшити інвестиції в оборону як на національному, так і на загальноєвропейському рівні, використовуючи оборонні облігації і виділивши для цієї мети додаткові кошти в наступному багаторічному бюджеті ЄС", – додав він.

Витрати Естонії на оборону цього року становлять 3,4% ВВП і перевищуватимуть 3% і в наступні роки, піднявшись в один із років до 3,7%.

Крім іншого, уряд також вирішив ввести тимчасовий податок на безпеку для забезпечення обороноздатності країни.

Крістен Міхал також наголосив на необхідності пом'якшити обмеження на інвестиції в оборонну промисловість і забезпечити компаніям, що працюють у цій сфері, можливість планувати свою діяльність на довгострокову перспективу.

"Українцям терміново потрібні боєприпаси і протиповітряна оборона.

Так само, як і Європі загалом.

Інвестуючи в оборону і оборонну промисловість, ми зможемо швидше усунути прогалини в оборонному потенціалі НАТО, водночас давши Росії сигнал про те, що ми здатні зробити рішучі кроки", – заявив прем'єр Естонії.

Раніше уряд Швеції 17 вересня запропонував різко збільшити оборонний бюджет протягом 2025-2030 років для виконання показника НАТО у 2% ВВП витрат на оборону.

А перший комісар ЄС з питань оборони хоче змусити країни накопичити мінімальний рівень боєприпасів та інших запасів, кажучи, що це найкращий спосіб збільшити масштаби недорозвиненої збройової промисловості Євросоюзу, щоб підготувати її до війни.

Джерело матеріала
loader