Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня 2024 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня 2024 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня 2024 року

Ситуація під Вугледаром, Курська операція, візит Зеленського до США.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «Інтер», «FreeДом» 

У блоці каналу «Інтер» речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук охарактеризував ситуацію під Вугледаром як складну і дуже динамічну. За словами Братчука, ворог намагається через Вугледар тиснути на Покровськ, а у Сил оборони є два головних завдання — максимальне виснаження ворога і збереження життів українських бійців. «Думаю, якщо буде необхідність виходу з цих позицій, ці підрозділи командування виводитиме на заздалегідь підготовлені позиції», — зазначив Сергій Братчук.

Прессекретарка Світлани Тихановської Анна Красуліна прокоментувала визнання у Білорусі полку імені Кастуся Калиновського, який воює на боці України, терористичною організацією: «Лукашенко роздає ці звання своїм політичним опонентам. Терористами назвали і Тихановську, і мене, і всю нашу команду, потім ці «дані» передаються в Інтерпол, який змушений перевіряти, чи не справжні ми терористи».   

На думку політичного коментатора Володимира Фесенка, зустріч президента України Володимира Зеленського в Нью-Йорку з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді була важлива не лише в контексті мирного процесу: «Для нас зараз відносини з країнами глобального Півдня — один із пріоритетів». У Індії свої відносини з Росією, Індія — член БРІКС і братиме участь у саміті БРІКС у жовтні, нагадав Фесенко. Водночас поліпшуються відносини Індії з Україною, є готовність сприйняти нашу позицію.

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко відзначив, що питання щодо притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів постійно порушується з 2014 року і загострилося з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Є два механізми — Міжнародний кримінальний суд, який розслідує злочини, визначені в Римському статуті (8 і 7 статті) – воєнні злочини і злочини проти людяності. Видано вже шість ордерів на арешт представників вищого російського командування, зокрема Путіна, Шойгу, Герасимова. Розслідування на дрібнішому рівні — прерогатива національних правоохоронних органів, таких злочинів зареєстровано майже 144 тисячі. Ефективність судочинства залежить від того, чи вдасться судити цих злочинців в Україні, в іншому випадку вони не відбуватимуть справжнє покарання, зауважив Павліченко.     

У блоці каналу «FreeДом» військовий аналітик Олексій Гетьман зазначив, що Курська операція змусила ворога перекидати на Курський напрямок з різних ділянок фронту додаткові ресурси, які наші Збройні сили зможуть там утримувати відносно невеликими зусиллями. На думку Гетьмана, це і було одним із завдань Курської операції.

За словами експерта аналітичного центру «Об’єднана Україна» Ігоря Попова, китайсько-бразильський «мирний план» суттєво відрізняється від українського мирного плану і не є його альтернативою. Він не містить гарантій для України і передбачає заморожування війни, яку Росія, відновивши сили і засоби, зможе в будь-який момент розморозити. Попов також припустив, що цей план активно просуватиметься напередодні саміту БРІКС у Казані. 

Політичний коментатор Олексій Буряченко запропонував почекати офіційних підсумків зустрічі президентів України і США, яка на той момент щойно відбулася, водночас заявив, що «Байден був готовий до серйозних рішень». «Ми чекаємо тих самих швидких рішень, які дозволять примусити Росію до миру в рамках української формули перемоги», — виголосив Буряченко.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader