5 фактів про каву, про які ви могли не знати
5 фактів про каву, про які ви могли не знати

5 фактів про каву, про які ви могли не знати

У МОЗ поділилися 5 фактами про каву, аби насолоджуватись цим напоєм без шкоди для здоров'я. Зокрема, там зауважили, що дані про користь кави можуть бути відмінними, через різні методи проведення досліджень.

Довідково. Рекомендації Американської асоціації серця споживання кави – від 4 до 5 чашок кави на день.

При цьому, за даними Mayo Clinic, відносної шкоди не нанесе вживання 400 міліграмів кофеїну щоденно – приблизно 6,3 чашки еспресо.

Втім, важливо пам'ятатати, що кофеїн міститься в чаї, енергетичних та газованих напоях, шоколаді.

Деякі люди мають більшу чутливість до кофеїну

На чутливість до кави можуть впливати стан здоров'я та вживання ліків. Тому деякі люди можуть відчувати ефект від меншої кількості кофеїну, ніж інші.

У МОЗ рекомендують зменшити кількість випитої кави на день, у випадку:

  • підвищення тривожності;
  • виникнення проблем зі сном;
  • тремору м'язів.

Каву можна пити вагітним

Споживання до 200 міліграмів кофеїну на день не спричинить шкоди ні вагітній жінці, ні плоду, свідчать дані Американського коледжу акушерства та гінекології.

Водночас кава часом може посилювати нудоту, головний біль та зневоднення організму. Тому в деяких випадках медичні працівники можуть обмежити вживання напою для вагітних чи жінок на грудному вигодовуванні.

Кава може викликати сонливість

Зазвичай помірні порції кави, завдяки вмісту кофеїну, підвищують частоту серцевих скорочень, тиск та енергію. Однак в деяких випадках через особливі стани організму напій може викликати протилежний ефект.

На це можуть впливати:

  • загальний дефіцит сну;
  • зневоднення через надмірну кількість кави;
  • індивідуальна, часто генетично обумовлена реакція;
  • зміна рівня цукру в крові – кава натщесерце може провокувати інсулінову резистентність та порушувати обмін глюкози в організмі.

Кава без кофеїну містить кофеїн

Насправді процес декофеїнізації здатний вилучити більшість кофеїну з кавових зерен, але не весь. Після спеціальної обробки в каві залишається 3% цієї речовини. Тобто одна чашка такого напою може все ще містити орінєнтовано 2 міліграми кофеїну.

У випадку особливої чутливості навіть така незначна його кількість може викликати небажані симптоми.

Дітям (не)можна вживати каву

Американська академія педіатрії датить дітям уникати вживання кофеїну. Водночас, розповідають у МОЗ, існують й менш жорсткі обмеження, за якими допускають не більше ніж половини чашки кави (45 міліграмів) для дітей віком від 4 до 6 років.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader