Заборона тютюну може допомогти запобігти 1,2 мільйонам випадків смерті від раку легенів
Заборона тютюну може допомогти запобігти 1,2 мільйонам випадків смерті від раку легенів

Заборона тютюну може допомогти запобігти 1,2 мільйонам випадків смерті від раку легенів

Нещодавнє дослідження показує, що створення покоління некурців шляхом заборони тютюну може запобігти 1,2 мільйонам смертей від раку легенів у всьому світі. Симуляційне дослідження, яке є одним із перших у своєму роді, передбачає, що заборона продажу сигарет та інших тютюнових виробів особам, які народилися між 2006 і 2010 роками, може призвести до такого значного зниження смертності від раку легенів до 2095 року.

Заборона тютюну для підростаючого покоління

Висновки дослідження підкреслюють, що створення «покоління, вільного від тютюну» могло б значно зменшити кількість смертей від раку легенів, пов’язаних з палінням, у майбутньому. Наразі куріння є основною причиною смерті, якій можна запобігти, щороку спричиняючи понад дві третини 1,8 мільйона смертей від раку легенів.

Дослідження проводилося під керівництвом дослідників з Університету Сантьяго-де-Компостела та Міжнародного агентства з дослідження раку (IARC) у співпраці зі світовими експертами.

Створення покоління без тютюну

«Рак легенів є основною вбивцею в усьому світі, і приголомшливі дві третини смертей пов’язані з одним фактором ризику, якому можна запобігти, – курінням тютюну», – сказала провідний автор Джулія Рей Брандаріз з Університету Сантьяго-де-Компостела.

«Наше моделювання підкреслює, скільки виграшу мають уряди, розглядаючи реалізацію амбітних планів щодо створення покоління без тютюну».

За словами Брандаріза, це не тільки могло б врятувати величезну кількість життів, але й могло б значно зменшити навантаження на системи охорони здоров’я, пов’язані з лікуванням та доглядом за людьми, хворими на здоров’я внаслідок куріння.

Незважаючи на потенційний вплив, наразі в жодній країні немає законів, які б забороняли продаж тютюну молоді. Помітна спроба в Новій Зеландії заборонити продаж тютюну особам, які народилися у 2009 році або пізніше, була нещодавно скасована.

Можливість заборони тютюну зменшити смертність

Більшість попередніх досліджень щодо обмеження тютюну зосереджувалися на користі для здоров’я, не розглядаючи їх потенціал щодо зниження смертності.

Це перше дослідження, яке оцінює довгостроковий вплив покоління, вільного від тютюну, на смертність від раку легенів, зосереджуючись на особах, народжених між 2006 і 2010 роками, відповідно до законного віку для покупки тютюну в більшості країн.

Дослідники використали історичні дані з 82 країн у базі даних ВООЗ про смертність і застосували їх до бази даних GLOBOCAN 2022, глобальної платформи статистики раку IARC, щоб передбачити майбутні показники смертності від раку легенів для людей, які народилися в цей період. Кількість запобіжних смертей від раку легенів, пов’язаних з курінням, також було розраховано з використанням даних минулих досліджень на некурящих.

Скільки життів можна було врятувати?

Аналіз показує, що відмова від куріння серед цього покоління може запобігти приблизно 1,2 мільйонам смертей від раку легенів у 185 країнах. Це становить 40,2% від загальної кількості смертей від раку легенів, які очікуються в цій когорті до 2095 року.

Дослідження показує, що майже половині смертей від раку легенів серед чоловіків (45,8% або 844 200 з 1,8 мільйона смертей) можна було б запобігти, тоді як близько однієї третини смертей серед жінок (30,9% або 342 400 з 1,1 мільйона смертей) можна було б запобігти. відвернутий.

Заборона тютюну та смерть, якій можна запобігти

Серед чоловіків у країнах із доходом вище середнього буде найбільша кількість смертей, яким можна запобігти (64,1% або 541 100 смертей), при цьому Центральна та Східна Європа виграє найбільше, уникаючи 74,3% потенційних смертей від раку легенів (48 900 смертей).

Що стосується жінок, у країнах з високим рівнем доходу найбільше скоротиться смертність (62% або 212 300 смертей), а в Західній Європі – потенційне зниження на 77,7% (56 200 смертей).

Більшість запобігти смертей буде в країнах з низьким і середнім рівнем доходу (LMIC), де буде майже дві третини (65,1% або 772 400 смертей) смертей, яких вдалося уникнути. Країни з високим рівнем доходу також виграють, запобігши 61,1% (414 100) прогнозованих смертей від раку легенів.

Тенденції куріння в різних країнах

«Хоча рівень куріння в країнах з високим рівнем доходу знизився за останні роки, рак легенів залишається основною причиною смерті та захворювань», — сказала старший автор дослідження Ізабель Соерджоматарам з Міжнародного агентства з дослідження раку.

«У країнах із низьким і середнім рівнем доходу, де швидко зростає кількість молодих людей, вплив заборони продажу тютюну може бути ще більшим».

Соерджоматарам зазначив, що одна з причин того, чому відмова від куріння може врятувати стільки життів у країнах із низьким і середнім рівнем доходу, полягає в тому, що в них, як правило, населення молодше, ніж у країнах з високим доходом.

«Куріння також залишається дуже поширеним у багатьох із цих країн, тоді як у багатьох країнах з високим рівнем доходу рівень куріння знизився».

Обмеження дослідження

Автори визнають обмеження у своєму дослідженні, такі як нездатність врахувати такі фактори, як чорні ринки або проблеми з відповідністю. Було проведено подальший аналіз, щоб оцінити зменшення впливу на здоров’я, якщо заборона не буде повністю ефективною. Крім того, обмежені дані з деяких регіонів означали, що прогнози раку легенів ґрунтувалися на 82 країнах, що потенційно призвело до завищення або заниження оцінок в інших регіонах.

Заборона тютюну та глобальні наслідки для охорони здоров’я

Хоча в дослідженні не враховувалися електронні сигарети чи зміни рівня раку легенів серед некурців у зв’язку з покращенням охорони здоров’я, результати є вагомими аргументами на користь політики відмови від тютюну, спрямованої на зниження смертності від раку легенів і покращення глобальних результатів охорони здоров’я.

«Підсумовуючи, ми підрахували, що понад 1,1 мільйона смертей від раку легенів у 185 країнах можна було б запобігти в одній 5-річній когорті, якщо припинити куріння», — пишуть дослідники.

«Європа, Північна Америка, Австралія та Нова Зеландія були регіонами, де можна було б запобігти більшій кількості смертей від раку легенів шляхом посилення заходів боротьби з тютюном для досягнення покоління без тютюну».

Проте, зазначили експерти, вплив тютюнопаління на смертність від раку легенів залишається високим у багатьох країнах і зростатиме в інших.

«Тому впровадження заходів з контролю над тютюном, щоб допомогти зменшити поширеність тютюнопаління та його вплив, є обов’язковим». Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Public Health.

Джерело матеріала
loader